Zorginstelling neemt nieuw personeel aan, voor administratief werk

Zorginstellingen wacht een enorme administratieve rompslomp en nemen alvast nieuwe administratieve krachten aan. Oorzaak is de grote toename aan losse contracten met vele verschillende gemeenten die voor 2015 zorg inkopen. ‘Ik kan uitkomen op 150 tot 200 losse contracten. Dat vraagt ontzettend veel extra administratie’, zegt bestuursvoorzitter Bertine Lahuis van psychiatrisch ziekenhuis Karakter in de Volkskrant. Het ziekenhuis in Ede zag zich gedwongen extra administratief personeel aan te nemen. Ondertussen staat 20 procent van de verzorgende banen bij Karakter op de tocht.

Nu koopt een beperkt aantal zorgverzekeraars de langdurige zorg bij zorginstellingen in, straks krijgen de grotere instellingen te maken soms wel honderden zorginkopers van gemeenten.

De onzekerheid onder de 900 verzorgende werknemers van Karakter is groot. Dat is niet zonder reden. Volgens de vakbond FNV Abvakabo zijn er inmiddels 25.755 ontslagen aangekondigd in de zorg. In verpleeg- en verzorgingshuizen vallen 11.000 ontslagen, in de thuiszorg staat de teller op circa 8.000.

Gemeenten krijgen vanaf 1 januari de verantwoordelijkheid over de langdurige zorg. Zij hebben van het kabinet een pot geld gekregen. Dat geld is niet gelabeld. Gemeenten kunnen dus hun eigen keuzes maken waaraan ze het geld, binnen de langdurige zorg, willen besteden. Dat vergroot de onzekerheid bij de zorginstellingen.

Lahuis: ‘Er is door het kabinet gezegd dat er voldoende geld beschikbaar is voor de jeugdzorg naar de gemeenten. Dat klopt in principe, maar de laatste weken blijkt dat we toch flink gekort worden. Zoals het er nu naar uitziet nemen de gemeenten volgend jaar tot 20 procent minder zorg bij ons af en willen ze die zorg ook nog eens 5 tot 20 procent goedkoper’.

In de grotere zorginstellingen zullen administratie, sales en marketing aan belang toenemen. Kantoortuinen met administratief personeel verwerken straks de bulk aan administratie die de honderden losse contracten met zich meebrengen. Ondertussen trekt een legertje accountmanagers het land in om het contact met de honderden opdrachtgevers te onderhouden. De klant voorop! Klanten zijn in dit geval de gemeenten, niet de zorgbehoevenden.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.