Helft van Rijksbegroting is nattevingerwerk

Wanneer minister Dijsselbloem van Financiën vanmiddag het beroemde gouden koffertje overdraagt aan de Tweede Kamer, presenteert hij daarmee de nieuwe Miljoenennota en Rijksbegroting. Die begroting is echter voor de helft, de inkomstenkant, gebaseerd op nattevingerwerk. De minister weet namelijk helemaal niet wat nieuwe fiscale maatregelen zullen opleveren, en wat oude maatregelen in het laatje brachten. Volgens de Volkskrant zaten de berekeningen van het ministerie er de laatste jaren elke keer finaal naast. Met 2009 als dieptepunt. Toen kwam er bij de Belastingdienst 22 miljard minder binnen dan gepland.

Op de vraag wat het schrappen van de levensloopregeling, een maatregel uit 2013, heeft opgeleverd voor de schatkist, antwoordt het ministerie in de Volkskrant: ‘Dat weten we niet, dat zullen we nooit weten en we wisten van tevoren dat we dat nooit zullen weten’.

PvdA-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem voorspelt ook dit jaar weer tot achter de komma nauwkeurig wat de voorgestelde maatregelen de schatkist zullen opleveren. Hij lijkt alles onder controle te hebben, maar dat is schijn. Van de fiscale maatregelen kan hij onmogelijk weten wat ze opleveren. Men kijkt namelijk alleen naar de totale belastingopbrengst, waarin de opbrengsten van maatregelen zijn ‘verstopt’.

Het Centraal Plan Bureau voorspelt de opbrengsten van de kabinetsplannen. Maar in geen enkel rekenmodel wordt het gedrag van Nederlanders meegenomen. Als de accijns op de benzine stijgt, laten burgers dan hun auto vaker staan? Stoppen mensen met roken wanneer de accijns op rookwaar omhoog gaat? Het CPB en dus het ministerie van Financiën kunnen de gedragseffecten niet voorspellen, terwijl die belangrijk zijn voor het bepalen van de inkomsten.

De komende dagen slaan Tweede Kamerleden en het kabinet elkaar weer tijdens de Algemene Beschouwingen met cijfers uit de Rijksbegroting om de oren. Halfzachte cijfers, gebaseerd op nattevingerwerk.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.