Van Rijn wil alle zorg privatiseren, ook de langdurige, zware zorg

Alle zorg voor rekening van de zorgverzekeraars

Door op termijn ook de langdurige zorg over te brengen naar de zorgverzekeraars, wil het kabinet uiteindelijk alle zorg privatiseren. Dat zei PvdA-staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid donderdag bij de behandeling van de Wet langdurige zorg (Wlz). In de Tweede Kamer kwam dit als een verrassing. 

De huidige AWBZ (per 1 januari Wlz) was toch ooit bedacht voor de ‘onverzekerbaren’? Dit kabinet wil de langdurige zorg desondanks overhevelen naar commerciële verzekeraars. De SP, PVV en CDA zijn fel tegen. Ook Van Rijns eigen PvdA is niet voor. CDA-Kamerlid Keijzer: ‘De solidariteit verdwijnt’.

Het CDA wil de wet meteen alweer wijzigen door toe te voegen dat zware zorg voor ouderen, zieken en gehandicapten nooit voor rekening van de zorgverzekeraars mag komen. Ook PvdA’er Van Dijk reageerde afwijzend: ‘Dit is echt een brug te ver voor dit moment’. Voor dit moment…

De huidige AWBZ kost nu per jaar 18 miljard euro, vanaf 1 januari wordt dat dus de Wlz. Het is voor de overheid nu een jaarlijkse verliespost van 1 miljard. Van Rijn wil dat zorgverzekeraars dit risico overnemen. Dat zou het Rijk flink wat kosten schelen.

Sociaal-democraat Van Rijn wil onderzoek doen naar een algehele privatisering. Daar zal waarschijnlijk uitkomen dat verzekeraars helemaal niet staan te springen om onverzekerbare patiënten te verzekeren. Zij hebben er totaal geen belang bij, lopen alleen maar extra risico’s.

In het belang van de ouderen, zieken en gehandicapten is het al helemaal niet, maar dat zal de staatssecretaris waarschijnlijk worst wezen.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.