Moeten familieleden straks meebetalen aan bijstand?

Het is wachten op de gemeente die aanvragers van een bijstandsuitkering eerst naar de eigen familie verwijst. ‘Kan uw familie u echt niet ondersteunen?’ Een stap verder zet de wethouder die familieleden rechtstreeks gaat aanspreken. Belachelijk? Ja, maar zó gek is de gedachte nu ook weer niet.

Kan iemand een beroep doen op de belastingbetaler, terwijl zijn eigen familieleden tweemaal per jaar op vakantie gaan? Het is een kwestie van tijd voordat ergens een wethouder zich deze vraag stelt. Burgers zijn straks overgeleverd aan de grillen van hun gemeente en alleen de gemeenteraad kan dit soort maatregelen straks tegenhouden.

Het is lastig wethouders met vergaande plannen tegen te houden. De redenering achter bovenstaande voorbeeld is net zo onredelijk als het verzoek je aanvullend pensioen aan te spreken voordat je een uitkering krijgt, zoals de Enschedese wethouder Welman wil. De Rijksoverheid kan het straks in elk geval nauwelijks nog tegenhouden. Goed, staatssecretaris Klijnsma gaat nu met de Enschedese wethouder praten, maar demonstreert daarmee tegelijkertijd haar onmacht. Alleen de gemeenteraad kan dwarsliggen, maar daar kunnen we niet altijd van op aan.

De terugtredende overheid draagt overheidstaken over aan de 403 Nederlandse gemeenten. Met verstrekkende bevoegdheden. Dat worden 403 koninkrijkjes. Dit kabinet neemt daarmee nadrukkelijk het risico op willekeur voor lief.

Wethouders krijgen vanaf 1 januari 2015 veel meer verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Of ze die aankunnen, moet nog blijken. De kiezer heeft de bestuurders in elk geval niet zelf uitgezocht. Wethouders worden namelijk door een partij voorgedragen, daarop heeft een kiezer in principe geen invloed.

Er is straks bovendien geen toezichthouder, geen enkel orgaan dat gemeentebestuurders kan corrigeren, zolang die tenminste de wet niet overtreden.

De CDA-wethouder in Enschede bewijst dat sommige gemeentebestuurders de grenzen zullen opzoeken. Ook de minder capabele wethouders. Dat belooft wat.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.