Directeur Jeugdbescherming Amsterdam waarschuwt voor ‘tsunami aan drama’s’

‘Ik heb wethouders een aanbod gedaan om noodmaatregelen te treffen, om een tsunami aan drama’s te voorkomen. Maar ik heb nog geen antwoord gehad.’ Aan het woord is Erik Gerritsen, directeur Jeugdbescherming Regio Amsterdam. De gemeenten zeggen dat het allemaal wel goed komt met de jeugdzorg in het nieuwe stelsel. Maar dat vindt Gerritsen ‘een bezweringsformule’. ‘Ze blijven hangen in bureaucratie. Ik begrijp hun optimisme niet.’

‘Het is kort dag, en we moeten nu noodverbanden leggen’. Gemeenten zijn met name met processen bezig. Gerritsen ziet het mis gaan: ‘Door de gebrekkige voorbereiding moeten we wel aan damage control doen’.

Nog maar 78 ambtelijke werkdagen, tot 1 januari, zijn te gaan voordat het nieuwe jeugdzorgstelsel full swing moet functioneren.

En over 39 ambtelijke werkdagen, 1 november geven de gemeenten pas aan bij welke instellingen en voor wie ze zorg inkopen. En dus welke kinderen tussen wal en schip vallen.

Gerritsen: ‘Ik heb zo’n 60 tips opgeschreven voor de wethouder om de transitie zo te laten verlopen dat er geen grote ongelukken gebeuren, zeker niet met heel kwetsbare kinderen’.

Er is onrust onder zijn cliënten over hun toekomstige zorg. De ouders willen volgens Gerritsen maar wat graag meepraten. Gemeenten hebben daar nu geen oog voor, maar door wél naar de cliënten te luisteren, zou de overgang naar het nieuwe stelsel gemakkelijker verlopen, verwacht de jeugdzorgdirecteur.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.