D66 twijfelt over haalbaarheid Wet langdurige zorg per 1 januari 2015

Vandaag en morgen behandelt de Tweede Kamer de nieuwe Wet langdurige zorg (Wlz). Het gaat om zorg voor mensen die meer nodig hebben dan mantelzorg. PvdA-Staatssecretaris van Rijn vindt een kritische Kamer tegenover zich.

D66-Kamerlid Vera Bergkamp twijfelt zelfs over de haalbaarheid van de invoering per 1 januari 2015. ‘Van Rijn zal mij in het debat moeten overtuigen van wat haalbaar is’, aldus het kamerlid woensdag in het Nederlands Dagblad. Onder druk van de zorglobby is het recht op goed eten en een dagelijkse douche in elk geval al geschrapt uit het voorstel.

De gedoogpartijen D66 en ChristenUnie willen een aantal veranderingen in de wet aanbrengen. ChristenUnie-Kamerlid Carla Dik-Faber: ‘Het komt er op neer dat het regionale zorgkantoor bepaalt welke zorg je nodig hebt, en vervolgens zegt: daar kun jij wel terecht. Terwijl het cruciaal is dat er keuzevrijheid is’.

Een ander heikel punt is de intensieve zorg thuis. Deze kan in het voorstel van Van Rijn alleen wanneer dat niet duurder is dan in een instelling. D66’er Bergkamp is het echter niet eens met die beperking. ‘Soms is zorg thuis duurder, maar wel beter.’

De staatssecretaris, D66 en CU vinden elkaar in het streven naar minder bureaucratie en meer maatwerk. Dat maatwerk blijkt niet per se een voordeel voor de cliënt. Om de zorg in de instellingen te verbeteren, was in het voorstel bepaald dat cliënten recht krijgen op goed eten en drinken, een schone leefomgeving en een dagelijkse douche. Maar onder druk van de lobby van zorgaanbieders is dat onderdeel geschrapt. D66-Kamerlid Berkamp wil hiervoor namelijk ‘ruimte voor maatwerk’.

‘Maatwerk‘ klinkt mooi, maar betekent in politiek Den Haag bijna altijd ‘daar bemoeien wij ons niet mee‘.

(Bronnen: Nederlands Dagblad, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.