Oppositie eiste plek op bij ceremoniële thuiskomst MH17-slachtoffers

De oppositiepartijen, en dan met name D66, eisten in juli een plaats tussen de hoogwaardigheidsbekleders die de waardige ceremoniële thuiskomst van de MH17-slachtoffers op 23 juli in Eindhoven bijwoonden. Zij zouden er in de eerste opzet namelijk niet bij aanwezig zijn. Dat schrijft parlementair verslaggever Paul Jansen dinsdag in De Telegraaf.

In eerste instantie zou alleen Kamervoorzitter Anouschka van Miltenburg de Tweede Kamer vertegenwoordigen. Maar na protest van met name D66-leider Pechtold werd besloten dat de twee grootste partijen zouden gaan. Dat was echter ook een no go voor de democraat omdat dan alleen de coalitiepartijen VVD en PvdA aanwezig zouden zijn. Na veel gedoe kreeg de oppositie haar zin.

De protesterende politici wilden voorkomen dat het beeld zou ontstaan dat zij bleven vakantie vieren, terwijl het hele land rouwde. Volgens Jansen merkten politici van de coalitiepartijen onderling achteraf vilein op dat Pechtold ook zo nodig op tv moest.

In eerste instantie zou het repatriëringsceremonieel bijna hetzelfde verlopen als bij de vliegramp in Tenerife in 1977. De kisten zouden in een hangar opgesteld staan en premier had daar dan een toespraak gehouden voor genodigden. Maar Rutte wees dit plan af. Hij vond dat de plichtplegingen dan de identificatie te veel zouden vertragen. De kisten zijn uiteindelijk rechtstreeks vanuit Eindhoven naar Hilversum gereden, waar men direct met de identificatie kon beginnen.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.