‘De wereld is de weg kwijt, maar Rutte II houdt standvastig koers’, zonder succes

Unilevertopman Paul Polman voorziet een tien jaar durende recessie in Europa wanneer de consumptie niet herstelt. De Europese bankpresident Draghi verzocht de eurolanden onlangs voorzichtig te investeren om de consumptie te stimuleren. En Coen Teulings, oud-Centraal Plan Bureau-chief en hoogleraar in Cambridge, bepleitte vorige week in NRC Handelsblad een forse belastingverlaging (5 procent) om de hoognodige consumptie aan te wakkeren. Zolang mensen niet uitgeven, zal de economie niet herstellen, is inmiddels de gedachte van de meeste economen.

In het buitenland is men volgens Teulings inmiddels niet meer zo optimistisch over de Europese economie, inclusief Nederland. Het loopt namelijk alweer vast, ondanks de voorzichtig optimistische stemming in de polder. Haagse beleidsmakers zitten volgens Teulings op een eilandje onder het motto ‘de wereld is de weg kwijt, maar wij houden standvastig koers’.

Met bezuinigingen, lastenverzwaringen en grote hervormingen zorgt Rutte II voor meer onzekerheid en nóg minder consumptie. Het geld dat gewone middenklassegezinnen sparen voor de studie van hun kinderen (anders moeten die immers fors gaan lenen), de zorg, extra thuiszorg en hun oude dag, komt bovenop de extra lasten, hogere huren en schulden die ze aflossen. Het komt in elk geval niet meer in de economie terecht.

Aan faseren van sommige op zichzelf verdedigbare maatregelen, liefst in betere tijden, doet dit kabinet niet. ‘Nee, het herstel is nog niet gekomen’, concludeert Teulings. Goh, hoe zou dat nou komen?

(Bron: NRC Handelsblad, 3 september)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.