Hoogleraar: ‘Participatiesamenleving is een sprookje’

Vrouwen zijn straks de klos

Hoogleraar participatie en diversiteit aan het VU medisch centrum Tineke Abma noemt het kabinetsideaal van de participatiesamenleving ‘een sprookje’, ‘te mooi om waar te zijn’. Abma leidt al enkele jaren twee grote onderzoeken naar gemeenten en schetst een minder romantisch beeld.

Volgens haar loopt het nu niet goed en komt die boodschap niet door bij de ambtenaren en politiek. ‘Ambtenaren ervaren een grote politieke druk om successen te boeken en merken tegelijkertijd dat de weg naar participatie veel ingewikkelder is dan gedacht.’

Vrouwen zijn straks de klos volgens Abma. ‘Het afschaffen en beknibbelen op thuishulp werkt averechts. Duizenden verliezen hun vaste baan en inkomen. Oudere vrouwen krijgen niet meer de hulp die ze nodig hebben. (Schoon)dochters worden verondersteld bij te springen, maar komen in een spagaat met baan en gezin’, zegt de hoogleraar vandaag in Trouw. ‘Vrouwen krijgen waarschijnlijk de zorg in de schoenen geschoven en dat is onrechtvaardig’.

Het is de bedoeling dat de overheveling van zorgtaken naar de gemeenten de zorg dichterbij brengt, maar het is tegelijkertijd een grote en ingewikkelde operatie die vraagt om het ontwikkelen van een visie. ‘Maar daar komen betrokkenen door de grote tijdsdruk helemaal niet aan toe’.

‘Gemeenten verliezen door de bezuinigingen en tijdsdruk de werkelijke behoefte, een zorgzame samenleving waar mensen voor elkaar zorgen, uit het oog’, constateert de hoogleraar.

Ten slotte blijkt volgens Abma uit haar onderzoek dat veel voormalige werkneemsters van zorg- en welzijnsorganisaties, ‘via de achterdeur worden binnengehaald als buurtvrijwilliger’. Ze verwachten zo weer aan betaald werk te komen, maar Abma vraagt zich af of dat perspectief er wel is. ‘Ze krijgen niet eens onkostenvergoeding’.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.