Zorgministerie maakte in 2012 geheime deals met farmaceuten

Het ministerie van Volksgezondheid maakte in 2012 een geheime deal met de farmaceuten Böhringer Ingelheim (BI) en Bayer over de aanschaf van dure pillen tegen trombose. VVD-minister Schippers besloot deze deal niet aan de Tweede Kamer te melden en geheim te houden, terwijl het ministerie intern toch ‘maximale transparantie’ voorschrijft.

De minister besloot de pillen groot in te kopen zodat de fabrikanten kwantumkorting zouden geven. De korting werd daarna deels doorgegeven aan zorgverzekeraars, maar ook hun voordeel is tot op heden een geheim. Wel werd gesnoeid in de trombosediensten.

Dat onthulde De Telegraaf donderdagochtend. De krant is in het bezit van stukken over de aanschaf van de medicijnen.

Over de geheimhouding van het voordeeltje voor de verzekeraars schrijven ambtenaren in een interne notitie: ‘We moeten erop beducht zijn dat het niet wordt uitgelegd als de patiënt betaalt terwijl de zorgverzekeraar incasseert’. Zonder de geheimhouding was de deal niet mogelijk, schatte het ministerie in.

PvdA-Kamerlid Kuzu noemt het ‘onacceptabel’ dat de fabrikanten meeschreven aan de Kamerbrief. De geheimhouding aan de Kamer lijkt echter een groter probleem voor Schippers. Normaal gesproken geldt dat als een doodzonde. Schippers heeft wel veel krediet in de Kamer. Ze kreeg als eerste zorgminister namelijk de zorgkosten onder controle.

De bewindsvrouw heeft toch al geen fijne week. Het rapport over de misstanden bij de zorgwaakhond NZA zorgden dinsdag voor forse kritiek op haar ministerie. En vanavond onthult het tv-programma Zembla dat de vorige zorgminister Ab Klink een injectie van 100 miljoen euro aan het Rotterdamse Erasmus Medisch Centrum in 2009 geheim hield.

(Bron : De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.