‘Euro komt helemaal in handen van Zuid-Europeanen’

Zoals het er nu naar uitziet, gaan een Spanjaard, Italiaan en Fransman de komende jaren de euro managen. De Spaanse minister van Economische Zaken Luis de Guindos zal volgend jaar namelijk Jeroen Dijsselbloem opvolgen als voorzitter van de eurogroep. De Franse oud-minister van Financiën Moscovici wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe eurocommissaris voor Monetaire en Economische Zaken, en de Italiaan Mario Draghi is al enige tijd president van de Europese Centrale Bank. ‘Ooit was de D-mark model voor de euro; nu wordt dat de lire’, aldus oud-europarlementariër en journalist Derk Jan Eppink in de Volkskrant.

Draghi, De Guindos en Moscovici ‘willen dat de eurozone doorgaat met expansief monetair beleid en eisen hogere overheidsinvesteringen’, aldus de kritische columnist Eppink die vooral geen spaan heel laat van de Fransman.

De Franse Pierre Moscovici is weliswaar beoogd ‘Sparkommissar’, maar hij heeft volgens Eppink ‘nog nooit van sparen gehoord’. ‘Hij komt uitgerekend uit een land dat al veertig jaar geen begroting in evenwicht kon voorleggen. Als minister van Financiën was hij niet in staat het Franse begrotingstekort onder de drie procent te krijgen. Moscovici, oorspronkelijk afkomstig uit de Revolutionaire Communistische Liga, moet niets hebben van de begrotingsdiscipline die Duitsland oplegt. Eigenlijk koestert hij een diepe afkeer van Duitsland.’

Het is inderdaad nogal vreemd dat uitgerekend Frankrijk, een land met continue begrotingsproblemen, de eurocommissaris van Economische en Monetaire Zaken levert. Nota bene een oud-minister van Financiën die politiek medeverantwoordelijk is voor de Franse toestand. Maar goed, dat is blijkbaar minder erg dan Dijsselbloems onhandige slip of the tongue over de drank- en rookgewoonten van de voorzitter.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.