Kabinetsmaatregelen tegen jihadisten zijn bluf

De stoere opstelling van het kabinet tegenover jihadisten is gebaseerd op bluf. Zo baste VVD-minister van Veiligheid en Justitie Opstelten afgelopen week dat er inmiddels een speciaal ‘jihadistenteam’ gevormd is dat de sympathisanten van radicale moslimstrijders opspoort en aanpakt. Vice-premier Asscher kondigde een beleid tegen ‘haatimams’ af. Klinkt stevig allemaal, voor de bühne.

Het ‘jihadistenteam’ zoals door Opstelten voorgesteld blijkt niet te bestaan en het ‘haatimambeleid’ is al ingevoerd door Rita Verdonk, minister van Vreemdelingenzaken tussen 2003 en 2006.

Navraag door NRC Handelsblad over Opsteltens jihadteam leerde dat de VVD’er bluft. Volgens een politiewoordvoerder gaat het gewoon om landelijke coördinatie van ‘reeds lopende onderzoeken’. Niet meer dan tien politiemensen verrichten al een tijdje die onderzoeken en er zouden ook geen extra rechercheurs voor nodig zijn. Er is dus geen sprake van een nieuw ‘jihadistenteam’ maar van een pr-trucje dat Opstelten wel vaker heeft toegepast.

Het Algemeen Dagblad constateerde al in 2012 dat de VVD-minister en zijn staatssecretaris Teeven vanaf 2010 dertien maal persberichten uitgaven over beleid dat ze eerder ook al aangekondigd hadden.

Een enkel voorstel, over de uitbreiding van fouilleerbevoegdheden voor de lokale politie, werd zelfs tweemaal publicitair opgewarmd, terwijl de meeste journalisten blijkbaar zaten te slapen.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.