Kandidaat voorzitter Europese Raad spreekt geen woord Engels

Wanneer de Poolse premier Donald Tusk morgenavond wordt benoemd tot de nieuwe voorzitter van de Europese Raad, heeft hij dat zelf waarschijnlijk niet door. Hij verstaat en spreekt namelijk geen woord Engels of Frans. Tusk is desalniettemin de belangrijkste kandidaat voor de post van voorzitter van de Europese Raad, ook wel de Europese president genoemd.

Zaterdagavond komen de 28 regeringsleiders weer bijeen in Brussel om de sleutelfuncties in het EU-bestuur te verdelen. Wie denkt dat de besten worden benoemd, heeft het mis. De Brusselse stoelendans draait vooral om politiek.

Ook de belangrijkste kandidaat-Hoge Vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken heeft een belangrijk gebrek op haar cv. De Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini (41) is namelijk net een half jaar minister en verder volstrekt onervaren in de internationale diplomatie. Toch is het heel goed mogelijk dat zij de opvolger van de huidige Europese buitenland-chef Catherine Ashton wordt.

De verdeling van de Europese sleutelfuncties ligt uitermate gevoelig. Zuid- en Oost-Europese landen mogen zich bijvoorbeeld niet tekort gedaan voelen, dus worden er deals met hen gemaakt. De Oost-Europeanen voelden eerst helemaal niets voor de Italiaanse Mogherini, die volgens hen ook veel te pro-Poetin is, maar ze gaan nu waarschijnlijk toch akkoord wanneer de Oost-Europeaan Tusk dan de nieuwe voorzitter van de Europese Raad mag worden.

Ondertussen is commissievoorzitter Jean Claude Juncker wanhopig op zoek naar vrouwen voor zijn commissie. Van de 28 lidstaten droegen namelijk slechts vier landen een vrouwelijke kandidaat voor.

Nederland heeft, net als België, Denemarken en Cyprus, nog geen kandidaat hardop genoemd. Zaterdagavond komt het Hollandse konijn uit Junckers hoge hoed, Dijsselbloem, Timmermans, Ploumen of Rutte.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.