Wat hebben we eigenlijk aan een prestigieuze eurocommissaris?

De Brusselse banencarrousel tolt deze dagen. Commissievoorzitter Jean Claude Juncker stelt ‘zijn’ commissie samen en de Europese regeringsleiders werken met ingewikkelde strategieën om een landgenoot aan een prestigieus commissariaat te helpen. Ook Rutte. Wie wordt het? Timmermans, Ploumen of toch Dijsselbloem. Ook de naam van Rutte zelf is gevallen. Alles wordt uit de kast getrokken voor een mooie portefeuille. Maar waarom eigenlijk? Wat heeft Nederland aan een Nederlandse eurocommissaris met een zware post? Voor bijna alle commissariaten geldt: niets, aldus Telegraaf-columnist Martin Visser.

‘In de meeste gevallen is het prestige groter dan het veronderstelde landsbelang. Neelie Kroes kon destijds op Mededinging als onafhankelijke scheidsrechter in staatssteunzaken niets voor Nederland betekenen’, schrijft Visser. Ook van haar huidige positie had Nederland ‘amper profijt’.

Wanneer de PvdA-minister van Ontwikkelingssamenwerking Liliane Ploumen commissaris van Handel wordt, is dat vooral leuk voor haar, maar Nederland heeft er volgens Visser weinig aan. Hetzelfde geldt voor minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans en de door hem geambieerde positie van Hoge Vertegenwoordiger van Buitenlandse Zaken. Vooral fijn voor Timmermans zelf.

Toch zijn er ook commissariaten die wél in het landsbelang zijn. ‘De meerwaarde zit hem in de mogelijkheid tot het beïnvloeden van de Europese agenda. Dat kan slechts op enkele posities’, schrijft Visser. Hij noemt de huidige post van minister van Financiën Dijsselbloem, huidig parttime voorzitter van de eurogroep, zo’n invloedrijke positie. Ook de portefeuille van Economische Zaken is zeer invloedrijk. Deze commissaris (nu de Finse Olli Rehn) mag zich namelijk met de begrotingen van de eurolanden bemoeien. En aangezien Nederland de Brusselse begrotingsregels eerder tot stokpaardje maakte, is die post gewild in Den Haag.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.