Amsterdamse SP-wethouder wil huren voor armsten verlagen

De Amsterdamse SP-wethouder van Wonen Laurens Ivens wil de huren van werklozen en armen verlagen. Hij gaat daarom in gesprek met de wooncorporaties in de hoofdstad. Volgens hem daalt het aantal goedkopere en dus betaalbare sociale huurwoningen ‘razendsnel’. Het aantal woningen met een huur onder de €425 is de laatste negen jaar bijna gehalveerd, terwijl de huren steeds vaker boven de sociale huurgrens van €699, 50 komen waardoor de huurtoeslag vervalt. Het ziet er naar uit dat de SP-wethouder het harde kabinetsbeleid in Amsterdam gaat corrigeren.

Ivens gaat met de corporaties in gesprek. ‘Wij stellen de woningcorporaties voor dat zij in het geval van werkloosheid de huren verlagen tot onder de huurgrens (€699,50), waardoor een huurder weer gewoon huurtoeslag kan aanvragen. Verder vragen we corporaties de huren bij de armste groepen niet te verhogen boven de huurgrens. Een derde punt, waar corporaties overigens niets aan kunnen veranderen, is dat we iets willen doen aan de vorige week door Den Haag voorgestelde verlaging van de huurtoeslag.’ Wat dat ‘iets’ betekent, is nog onduidelijk.

De korting van de huurtoeslag treft volgens Ivens twee op de drie huurders in zijn stad. ‘Het gaat om mensen die elke keer als het om de huren gaat opnieuw de klos zijn. Daar komen andere kosten bij, zoals de btw die omhoog is gegaan en het eigen risico voor de zorg die steeg. Er ligt bovendien een voorstel om de zorgpremie opnieuw te verhogen’, aldus Ivens.

Als het Ivens lukt, creëert de SP trefzekere munitie voor de concurrentiestrijd met de PvdA. Ook landelijk. De sociaaldemocraten zijn immers mede-verantwoordelijk voor de enorme huurstijgingen die de zwakkeren en kwetsbaren zo hard treffen. De SP lijkt deze groepen, in tegenstelling tot de PvdA, wel te hulp te komen.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.