‘Participeren staat compleet in teken van begrotingsbeleid kabinet’

‘Er ligt een enorme druk op ons allemaal. Het is niet goed om mensen te zien als werknemers, of afnemers, van de BV NL, waar zoveel mogelijk uit moet komen’, zegt Wouter Beekers woensdag in Trouw. Hij is de directeur van het Wetenschappelijk Bureau van de ChristenUnie en volgde een jaar lang de discussie over de participatiesamenleving.

Beekers komt onder meer tot de conclusie dat ‘participeren compleet in het teken staat van het oplossen van het begrotingstekort’. Bovendien overschat het kabinet wat burgers er naast hun werk bij kunnen doen. ‘Kijk naar de statistieken, mensen zijn vermoeid, ze hebben een burn-out, tot twintigers aan toe!’, zegt een mede-onderzoeker. Het alternatief: de coöperatiesamenleving.

De coöperatiesamenleving is volgens de ChristenUnie-onderzoekers hét alternatief voor de verzorgingsstaat en de participatiesamenleving. Er wordt te veel gedacht in tegenstellingen, in tegengestelde belangen, maar dat hoeft helemaal niet volgens Beekers.

Het kabinet spreekt nu alleen de al uitgebluste burger aan, maar ‘het gaat niet alleen om burgers, maar ook ondernemingen, gezinnen en de overheid horen erbij. Die afzonderlijke verbanden bouwen allemaal aan een samenleving en hebben een gelijkwaardige positie’, aldus Beekers.

Beekers: ‘De coöperatie is echt gebaseerd op samenwerken, op de wederzijdse inbreng van talent en op de gedachte dat je er wat aan hebt. Het is helemaal niet erg om te profiteren van je inzet.’ De CU-denker ziet al initiatieven die in een coöperatiesamenleving zouden passen. Maar hij ziet tegelijkertijd dat betrokken burgers vaak tegen problemen aanlopen. ‘Alles is dichtgeregeld.’

Best interessant, de coöperatiesamenleving van Beekers. Wanneer instanties, bedrijven, burgers en de overheid op voet van gelijkheid gaan samenwerken zal dat volgend jaar waarschijnlijk vele burn-outs schelen.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.