Brussels plan voor Europese WW-regeling

De Hongaarse EU-commissaris Werkgelegenheid en Sociale Zaken László Andor wil een Europese werkloosheidsuitkering invoeren. Dat schreef hij maandag in de Duitse krant Die Welt. In het plan van de commissaris komt er straks een gemeenschappelijk fonds waaraan alle lidstaten premie betalen en waaruit een deel van de WW-uitkering wordt betaald.

Duitse commentatoren noemden het direct een slecht idee. In de praktijk zal het rijke landen als Duitsland en Nederland namelijk vele miljarden kosten. Italië, tot december voorzitter van de Raad van de Europese Unie, wil de Europese WW-regeling de komende maanden op de Europese agenda plaatsen. De Nederlandse opstelling is nog onbekend.

De Europese WW-uitkering zal de nationale regeling in de plannen van Andor niet vervangen, maar aanvullen. De Hongaarse commissaris wil een half jaar lang een uitkering ter hoogte van 40 procent van het laatst genoten salaris. Het zou volgens de Hongaar meer stabiliteit brengen in de eurozone en noemt het WW-fonds een logisch gevolg van de oprichting van de Europese bankunie dit najaar.

Volgens het Duitse Institut für Arbeitsmarkt- und Berufsforschung zou Duitsland tussen 2006 en 2011 20 miljard hebben overgemaakt als de Europese WW-regeling zou hebben bestaan, terwijl Spanje 37 miljard had ontvangen. Ook de Fransen en Italianen hadden er flink van geprofiteerd. Volgens de Duitsers zal het Europese WW-fonds de zwakke Europese landen ook niet motiveren om de noodzakelijke hervormingen door te voeren.

De Duitse politici, commentatoren, vakbonden en werkgevers wijzen het plan in elk geval eensgezind af. Nu de Nederlanders nog.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.