CDA lijkt zich te herstellen van deelname aan Rutte I

De kiezer ziet het CDA weer staan. Dat blijkt tenminste uit de laatste peiling van Maurice de Hond. De christendemocraten vormen volgens De Hond met 22 zetels de tweede partij, na de VVD en voor D66, de SP en PVV. Voor het eerst sinds 2010 bekleedt de partij weer de tweede plek. Bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen in 2012 behaalde het CDA slechts dertien zetels. Maar het interne geruzie en het zwabberende beleid lijken inmiddels vergeven door de kiezer.

Doordat het CDA onder partijleider Maxime Verhagen deelnam aan Rutte 1 en daarmee samenwerkte met de omstreden PVV ontstond tweespalt in de partij. Het interne gerommel heeft de partij fors beschadigd. Volgens peiler De Hond ‘heelt de tijd veel wonden bij de kiezer’.

Nadat de peiling bekend werd, kraaiden CDA-gemeenteraadsleden victorie op de social media. Zoetermeers raadslid Rob Wessels, ‘de weg terug is goed ingezet en nog niet ten einde’. Jolanda van Ling (Heerhugowaard): ‘we zijn op de goede weg’ en de Harderwijker Eric van Luxemburg schreef dat ‘het vertrouwen van de kiezer weer toeneemt’.

CDA-watcher en adviseur van het partijbestuur Pieter Gerrit Kroeger blijft ondanks het gejubel kritisch. ‘Het verval is gestopt. En dat is al heel wat. Maar er is geen sprake van een structurele renaissance voor het CDA. En die zal er voorlopig ook niet komen. Veel wordt verbloemd doordat andere partijen het ook slecht doen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen werden we misschien de grootste, maar verloren we wel heel veel zetels. En ook bij de Europese verkiezingen verloren we veel, maar hielden we door een restzetel met veel geluk evenveel zetels.’

Wel prijst Kroeger de beslissing van partijleider Buma om niet mee te doen met Rutte 2. ‘Daardoor kan Buma veel meer ontspannen opereren en dat waarderen kiezers.’

Vier jaar na de start van Rutte 1 begint het CDA zich voorzichtig te herstellen. Destijds werd de deelname aan het kabinet er doorgedramd door de toenmalige partijleider Verhagen. Zijn grote persoonlijke verbondenheid met het kabinet en de premier maakte hem blind voor kritiek op zijn roekeloze koers. Vurige voor- en tegenstanders spleten vervolgens de partij, die daardoor flinke schade opliep. Intern en electoraal.

Premier Rutte heeft blijkbaar het talent om partijleiders zodanig aan zich te binden dat ze blind en roekeloos hun partij in de ellende storten. Heel knap.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.