Rabobank dringt aan op overheidssteun voor tuinders

Verkapte bankensteun?

De overheid moet volgens de Rabobank een speciaal steunfonds instellen voor tuinders en telers die getroffen zijn door de Russische handelsboycot. Het gaat dan om een fonds van honderden miljoenen, naast de 125 miljoen die Europa al ter beschikking heeft gesteld. Dat zei bestuursvoorzitter Rinus Minderhoud donderdag bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De geldverstrekker van 85 procent van de agrarische bedrijven wil zelf ook best helpen, als de bedrijven tenminste ‘in de kern gezonde ondernemingen’ zijn. De bank kan een enorme strop verwachten wanneer een groot deel van de klanten failliet gaat.

De Rabobank maakte in het eerste half jaar een nettowinst van 1,1 miljard, 3 procent lager dan vorig jaar. Over de omvang van de strop die de bank lijdt bij een massa-faillissement onder zijn klanten zei bestuursvoorzitter Minderhoud donderdagmiddag niets. Volgens de Volkskrant liet de bank wel ‘doorschemeren’ dat de Rabo de sector niet een jaar, zolang duurt de boycot, overeind wil houden.

De bank voert al gesprekken met het ministerie van Economische Zaken en dringt daarbij aan op extra nationale ondersteuningsmaatregelen. De 125 miljoen uit Europa is volgens de bank ‘niet genoeg om de schade op te vangen’.

Er hebben zich volgens de Rabobank inmiddels al tientallen telers gemeld die in de problemen zijn gekomen en hun betalingsverplichtingen niet meer kunnen nakomen. Volgens Minderhoud zal het aantal probleemgevallen de komende maanden snel groeien. ‘De boycot is pas net begonnen’. Bovendien verwacht de bank dat de Russen de boycot nog zullen uitbreiden, naar bijvoorbeeld snijbloemen.

Het lijkt erop dat de Rabobank ook slachtoffer is van de Russische boycot. Maar voor een bank met een netto halfjaarwinst van 1,1 miljard, klopt het wel erg snel aan bij de overheid.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.