Nibud: huurder met laag inkomen komt niet meer rond

‘Veel minima wonen in een voor hun budget te dure sociale huurwoning’, zegt Gerjoke Wilmink, directeur van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Ook de Woonbond luidde, medio augustus, de noodklok. Door huurverhogingen van 10 procent in twee jaar kunnen huurders hun huur niet meer betalen, stelde de bond.

Het Nibud nuanceert die stelling. ‘We kunnen niet zomaar zeggen dat mensen de huur niet meer kunnen betalen. Het kan ook zijn dat ze de ziektekostenverzekering niet meer betalen. Die keuze maakt iedere huurder zelf’, zegt Wilmink in Het Parool.

Al eerder dit jaar bracht het Nibud een persbericht uit met de boodschap dat een bijstandsgerechtigde met een gezin (twee volwassenen, twee kinderen) elke maand 50 euro te kort komt. Het onafhankelijk instituut kreeg hun begroting niet meer sluitend.

Het Nibud maakt zich ook zorgen over mensen die ineens een paar euro meer gaan verdienen dan de huurtoeslaggrens. ‘Dan vervalt het recht op huurtoeslag meteen. Dat scheelt ineens honderden euro’s, waardoor mensen in de problemen kunnen komen.’

Volgens de Nibud-directeur kunnen de wooncorporaties helpen. ‘Weet dat je huurders hebt die te krap zitten. Doe iets voor deze groepen.’

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.