Banenplannen helpen niets met dit kabinetsbeleid

De Nederlandse economie kwakkelt en de werkeloosheid is nog torenhoog. Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde woensdag dat het consumentenvertrouwen in augustus alweer is gedaald. Na een paar maanden lichte groei. Ook de bedrijfsinvesteringen schieten alweer terug. En dat is uiteraard niet goed voor de werkgelegenheid. Terwijl het kabinet keihard bezuinigt op onder meer de zorg (ten koste van ca. 35.000 banen) zet PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken in op een banenplan. Rutte 2 heeft de werkeloosheid zowaar tot prioriteit verklaard, maar in een sombere economie helpen banenplannen helemaal niets.

Het geld zou moeten rollen om de motor weer aan de praat te krijgen, maar het schuift slechts stroef met een paar millimeter. Het beleid van Rutte 2 versterkt dit effect. Door lastenverzwaringen, enorme bezuinigingen en historisch grote hervormingen zorgt het kabinet alleen maar voor meer onzekerheid en werkeloosheid.

Lichtpuntje: door de hogere lasten en enorme bezuinigingen zakte het begrotingstekort onder de drie procent norm. Fijn voor Den Haag en Brussel die zelf de norm ooit bedachten. Terwijl men elkaar daar feliciteert, ligt de Nederlandse economie al zes jaar op apegapen. Zonder zicht op een duurzaam herstel.

Nederlandse huishoudens zuchten nog steeds onder te hoge schulden en bedrijven kunnen geen kredieten krijgen. Resultaat: de consumenten lossen af en de bedrijven investeren niet. Dat geld wordt onttrokken aan de economie. Rutte 2 doet er niets aan.

Ook de hervormingen in de langdurige zorg zijn schadelijk voor de economie. Het kost op korte termijn sowieso 35.000 banen en voor de langere termijn weet niemand waar hij aan toe is. Mensen maken zorgpotjes voor zichzelf en hun naasten. Burgers zijn terecht voorzichtig met het geld dat ze wellicht op latere leeftijd hard nodig hebben voor goede zorg. Dat geld wordt ook onttrokken aan de economie.

Maar, zoals we weten, zat het kabinet heus niet stil. Het voerde met steun van de drie gedoogpartijen de grootste lastenverzwaringen aller tijden door. Rutte 2 bezuinigde bovendien als een bezetene.

Wanneer consumenten en bedrijven hun hand op de knip houden, vormt de overheid idealiter nog een banenmotor. Maar het rechtstreekse banenverlies door de bezuinigingsmaatregelen in de zorg, bij Defensie en andere overheidsinstellingen vormt inmiddels ook een fors percentage van de totale werkeloosheidscijfers.

En Asscher komt met een banenplan. Best bizar.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.