FNV gaat gemeenten goed in de gaten houden

De FNV zal straks lokaal en regionaal actiever worden wanneer de gemeenten meer zorgtaken en sociaal beleid uitvoeren. ‘Vooral het aanbestedingsbeleid in de thuiszorg en de verdringing van werknemers in het bijzonder vervoer en de groenvoorziening door mensen uit de bijstand hebben onze aandacht’, zegt voorzitter van FNV Bondgenoten Ellen Dekkers tegen De Telegraaf. ‘Deze tendens vormt namelijk een directe bedreiging voor werknemers met een reguliere baan’. De FNV wil ‘weer herkenbaar worden’, aldus Dekkers. Ondanks de verregaande kabinetsbezuinigingen en hervormingen was de vakbond de afgelopen jaren inderdaad nauwelijks zichtbaar.

De laatste tijd roert de bond zich weer. Zo startte Abvakabo onlangs een actie ‘Red de Zorg’ tegen de ‘kaalslag’ in de (thuis)zorg. Hoeveel handtekeningen de bond inmiddels heeft verzameld is niet bekend.

FNV-voorzitter Ton Heerts zegt op de FNV-site: ‘Afgelopen kwartaal verdwenen er 35.000 banen in de zorg en er staan tienduizenden banen op de tocht. Bovendien leggen de wethouders van nagenoeg alle gemeenten een bom onder de werkgelegenheid door meer te bezuinigen op de thuiszorg dan door Den Haag wordt voorgeschreven. Er verdwijnen dus meer banen dan nodig. En vanaf 1 januari kan dat ook gaan gebeuren bij de sociale werkvoorziening. Ik dring er nogmaals bij het kabinet op aan de vernietigende bezuinigingen in de zorgsector terug te draaien.’

De vakbond schrapt zelf dit najaar ook zo’n 200 banen. De verschillende bonden willen namelijk fuseren. FNV Bondgenoten, Abvakabo, FNV Bouw en FNV Sport worden straks één vakbond. Onder meer om te voorkomen dat de FNV uiteen valt door een interne machtsstrijd.

De behoefte aan praktische en politieke belangenbehartiging is van alle tijden. En zeker van nu. Maar of de FNV de aangewezen club is om die taken op te pakken, moet de komende tijd blijken.

(Bronnen: De Telegraaf, FNV.nl)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.