Met een beetje pech kent de hele buurt straks uw zorg- en medisch dossier

Er worden in deze maanden honderdduizenden zorgdossiers naar gemeenten gestuurd vanwege de zorgtaken die zij vanaf 1 januari 2015 gaan uitvoeren, maar de gemeenten kunnen de beveiliging ervan helemaal niet garanderen. Ze hebben ook helemaal geen goede reputatie op dit gebied. Uit onderzoek van NRC Handelsblad blijkt dat veel gemeenten nog niet goed zijn voorbereid op hun nieuwe verantwoordelijkheden. Liggen straks uw zorgdossier, medisch dossier, informatie van het UWV, gegevens over uw schulden of uw strafblad op straat? It-experts houden hun hart vast.

‘Voor gemeenten is dit de grootste datamigratie ooit’, zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Een overzicht van welke gemeenten nog niet goed beveiligd zijn, heeft echter niemand. De vierhonderd gemeenten in Nederland regelen het namelijk allemaal zelf. Hoogleraar softwarebeveiliging Bart Jacobs noemt het ‘ongelooflijk dat de gemeenten dit zelf moeten oplossen. Voor zo’n grote datamigratie kun je beter landelijk een heel goed systeem maken en gemeenten opleggen daar gebruik van te maken’.

En de reputatie van gemeenten op dit gebied is niet al te best. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken vond vorig jaar dat 96 procent van de gemeenten niet voldeed aan de beveiligingseisen voor het uitwisselen van uitkerings- en verzekeringsgegevens.

Om de privacygevoelige gegevens goed te beschermen sloot de VNG convenanten met meer dan honderd (!) softwareleveranciers. VNG noemt het zelf ook ‘heel raar dat wij in zo’n klein land met meer dan honderd leveranciers convenanten moeten sluiten, maar het is niet anders’. It-expert Gerard Stroeve van het bedrijf Centric voorziet dat ‘we zullen zien dat informatie in de ene gemeente beter is beveiligd dan in een andere’. Bovendien is een convenant niets meer dan een inspanningsverplichting, je belooft je best te doen.

Niet alleen de software maar ook de werkwijze maakt de privacygevoelige info kwetsbaar. De gemeenten worden verantwoordelijk voor de zorg aan de burgers. Er komen daarvoor wijkteams, om de zorg van dichtbij te leveren. Deze teams bestaande uit ambtenaren, zorgverleners en vrijwilligers, krijgen de beschikking over alle gegevens, zoals de persoonsgegevens, medische dossiers, schuldenproblemen, psychische problemen en relatieproblemen.

We kunnen er in elk geval van uitgaan dat stads- en dorpsgenoten meer van elkaar te weten komen dan voorheen, schrijft NRC Handelsblad. Voordeel is dat u straks altijd iets te bespreken hebt wanneer u uw buren treft.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.