‘Vrees dat begrotingstekort terug is, van amper weggeweest’

‘Het kabinet is terug bij af’, aldus commentator Syp Wynia in Elsevier. ‘Gevreesd moet worden dat de begrotingstekorten terug zijn van amper weggeweest.’ Tot een maand geleden zag de wereld er nog veel rooskleuriger uit. In mei verklaarde PvdA-minister van Financiën Dijsselbloem de economische crisis na zes jaar voorbij. Bewindslieden gingen optimistisch op vakantie, maar in een maand tijd is wereld flink veranderd. De grote spanningen op het wereldtoneel remmen de wereldhandel naar verwachting af. En daar is Nederland erg gevoelig voor. De handelsoorlog met de Russen is weliswaar geen economische ramp, maar doet ook geen goed.

Belangrijke economische seinen stonden in juni nog voorzichtig op groen. Brussel liet zelfs de teugels vieren omdat het begrotingstekort gestaag terugliep. Maar toen kwam 17 juli. Het neerhalen van het passagiersvliegtuig zorgde voor een keerpunt, schrijft Wynia. Naast het menselijke drama leidde de ramp tot spanningen met Rusland, uitmondend in de huidige handelsoorlog. Ook elders in de wereld, in Oekraïne, Gaza en Irak is het zeer onrustig, wat de wereldhandel afremt. Bedrijven, beleggers en investeerders houden namelijk niet van politieke onrust en stellen hun voorgenomen investeringen uit.

Volgens Wynia kunnen de huidige groeiverwachtingen voor Nederland niet worden gehandhaafd. Hetzelfde voorspelt hij voor Duitsland. Donderdagochtend werd bekend dat de Duitse economie zelfs onverwacht krimpt.

Extra uitgaven aan defensie, gemiste opbrengsten van niet ingevoerde bezuinigingen (Wynia: ‘het kabinet heeft zich rijk gerekend’) en de tegenvallende wereldhandel zullen het Nederlandse begrotingstekort weer laten stijgen. ‘Voor de begroting voor 2015 moet inmiddels worden uitgegaan van andere aannames dan in het optimistische voorjaar nog het geval was’, aldus Wynia. Het kabinet zal ook de komende weken weer om de tafel moeten met D66, ChristenUnie en SGP. ‘Vanzelfsprekend is hun medewerking echter niet’, voorziet de Elsevier-commentator.

Wordt het een warm politiek najaar? Wellicht.

(Bron: Elsevier)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.