FNV: 2015 wordt zwart jaar voor ouderen, gehandicapten en zieken

Abvakabo start petitie 'Red de zorg'

Volgend jaar wordt een zwart jaar voor zieken, gehandicapten, kwetsbare kinderen en ouderen. Dat voorspelt de vakbond Abvakabo FNV. De afgelopen weken lieten de gemeenten al aan de zorgcliënten weten dat ze volgend jaar minder of geen thuishulp krijgen. Ze moeten maar aankloppen bij familie, buren en andere vrijwilligers, maar mantelzorgers kunnen het nu al vaak niet aan. Gemeenten zijn daarnaast niet goed voorbereid volgens de vakbond. Bovendien is er 3 miljard te bezuinigen en verdwijnen er duizenden banen in de zorgsector. ‘We moeten tot het uiterste gaan om de zorg te redden’, aldus vakbondsvoorzitter Corrie van Brenk. De vakbond startte een petitie.

De vakbond trekt flink van leer tegen het kabinetsbeleid. ‘Dit kabinet laat de kaars aan twee kanten opbranden en wie het echt niet redt, kan een aalmoes halen bij de wethouder’, zei Van Brenk tegen De Telegraaf.

Volgens Van Brenk hebben de gemeenten onvoldoende ervaring met dit beleidsterrein en willen ze niet direct te veel uitgeven. Bovendien krijgen de gemeenten voor 2015 een budget dat 3 miljard lager ligt dan het budget in 2014. En als klap op de vuurpijl verdwijnen de komende maanden bij ten minste 32 zorginstellingen circa 15.000 banen. ‘De ontslagenteller slaat op hol’, aldus Van Brenk.

Een greep uit de ontslagrondes bij instellingen: 640 banen verdwijnen bij zorgorganisatie de Amstelring in Amsterdam. Careyn in Delft schrapt er 1000, net als de Meander Groep Parkstad. In Tilburg verdwijnen 775 banen bij Thebe, terwijl in Flevoland de Zorggroep Oude en Nieuwe land 363 banen verdwijnen. Etcetera etcetera. Van Brenk vraagt zich af wie er straks nog voor de ouderen zorgt.

Wie een enorme bezuiniging met een historisch grote hervorming combineert, dat bovendien laat uitvoeren door onervaren krachten, die dat binnen één jaar moeten fixen, vraagt niet, maar smeekt om problemen. Het is hoogmoed ten top. Wie dit heeft bedacht, goedgekeurd en uitgevoerd zou zich sowieso over een paar jaar moeten verantwoorden tegenover een parlementaire enquêtecommissie. Onaanvaardbare risico’s zijn bewust genomen. Als het goed gaat, is dat een kwestie van geluk, of liever een wonder.

(Bron: De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.