Enorme toename studieschulden veroorzaakt straks nieuwe bubbel

Studieschulden (totaal 8 miljard) steeds vaker niet inbaar

Met de afschaffing van de studiebeurs bewijst de overheid zichzelf een slechte, dure dienst. De Delftse hoogleraar Jacco Hoekstra berekende op de website van de TU Delft de gevolgen van het nieuwe leenstelsel en voorspelde dat het stelsel ‘een enorme bubbel van studieschulden veroorzaakt die weleens oninbaar kan blijken’. Hoekstra vergelijkt de oninbare studieschulden met de oninbare hypotheekschulden die de huidige crisis veroorzaakten.

Zijn voorspelling werd 5 augustus al een beetje waar. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), van de studiefinanciering, maakte toen namelijk bekend dat steeds meer afgestudeerden hun schuld niet kunnen afbetalen. De laatste vijf jaar groeide dit aantal met 76 procent naar 93.000. In totaal staat er nu 8 miljard aan studieleningen uit. Het nieuwe stelsel waarin studenten hun gehele beurs lenen, gaat per aanstaande september in.

De overheid staat garant voor de studieleningen die worden verstrekt door de DUO. Kwijtgescholden restschulden zijn dus voor rekening van de overheid. Studenten lossen af naar draagkracht en de schuld die mogelijk na vijftien nog resteert, wordt kwijtgescholden.

De gemiddelde schuld per student bedraagt op dit moment €15.000. Het Centraal Plan Bureau (CPB) voorspelde afgelopen mei dat dit bedrag met nog eens €6.000 a €9.000 zal stijgen door het nieuwe sociaal leenstelsel.

Het is onbegrijpelijk. Terwijl internationale economen en instanties als het IMF en de EU Nederland al jaren waarschuwen voor de enorme nationale schuldenberg, doet PvdA-minister Bussemaker er nog een schepje bovenop. Een duur schepje. Rutte II laat zich weer eens kennen als een penny-wise-pound-foolish-kabinet.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.