UWV houdt ontslagen zorginstelling tegen

Ontslagen in de zorg kunnen op weerstand van uitkeringsinstantie UWV rekenen. De zorggroep Alliade (gehandicapten-, ouderen- en thuiszorg) uit Heerenveen kreeg onlangs geen toestemming van het UWV om 200 voltijdsbanen te schrappen. Vooruitlopend op de bezuinigingen wilde Alliade, net als veel andere zorginstellingen, alvast afslanken. Volgens het UWV had de Friese instelling echter onvoldoende onderbouwd waarom de omzet terug zal lopen en er banen geschrapt moeten worden. Het UWV vindt een ‘in de toekomst gelegen en te onzekere verwachting’ geen grondslag voor gedwongen ontslagen.

Het UWV handelt naar een aanwijzing van de verantwoordelijke staatssecretaris Van Rijn die eerder aangaf dat er geen ontslagen mogen vallen zolang zorginstellingen nog in onderhandeling zijn met gemeenten en verzekeraars. Wel voorzag het kabinet dit voorjaar dat in 2015 door de hervormingen 14.000 banen verdwijnen in de zorg, tot 21.000 in 2017.

De raad van bestuur van Alliade zegt ‘zeer verbaasd’ te zijn. Deze streeft naar een plattere, eenvoudiger en efficiëntere organisatie met minder management- en staffuncties. ‘Er is geen weg terug; de financiële noodzaak is er onverminderd en steeds actueler’, aldus een bericht aan het personeel.

Verrassend genoeg zijn ook de vakbonden niet enthousiast over de houding van het UWV. ‘De klappen gaan toch vallen’, zegt een vertegenwoordiger van Abvakabo. ‘Maar alles wat helpt tegen gedwongen ontslagen, is welkom’.

Veel zorginstellingen bereiden inmiddels reorganisaties voor en staan op het punt ontslagaanvragen in te dienen. Het UWV is er blijkbaar klaar voor.

(Bron: Leeuwarder Courant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.