Waarschijnlijk 50 a 100 miljoen extra naar Defensie

Oud-minister Hillen: draai mijn bezuinigingen maar weer terug

Onder de huidige Haagse politici groeit de steun voor het terugdraaien van de zware bezuinigingen op Defensie van de laatste jaren. Waarschijnlijk komt er in 2015 tussen de 50 en 100 miljoen bij voor defensie. Door de situatie in de Oekraïne, Rusland en de ramp met de MH17 lijkt het besef door te dringen dat Nederland zichzelf nauwelijks kan verdedigen.

De vorige minister van Defensie Hans Hillen noemde Nederland onlangs zelfs naïef en verwend. Hillen bezuinigde zelf in het vorige kabinet nog 1 miljard, maar wil die aanslag op de krijgsmacht -deels- terugdraaien. De CDA’er noemt de ramp met de MH17 ‘vanuit marketingoogpunt’ een goed moment om de discussie opnieuw te voeren.

Van de Haagse partijen stond alleen de SGP altijd pal voor het leger. SGP-Kamerlid Dijkgraaf ziet nu dat de gesprekken over defensie tussen het kabinet en de gedoogpartners beter lopen. ‘Dat heeft alles te maken met de Russische inval in de Krim en de MH17. Het besef is doorgedrongen dat we onze zaakjes op orde moeten krijgen’. D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma vindt dat we ‘niet met de rug naar de wereld kunnen staan, omdat de voor- en achtertuin van Europa in brand staan’.

Binnen de Navo is afgesproken dat landen ten minste 2 procent van het nationaal inkomen uitgeven aan defensie. Nederland geeft nu 1,3 procent uit.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.