Zorgsector kampt met instortende winsten door hervormingen

Door politieke hervormingen en wijzigingen die worden voorbereid door PvdA-staatssecretaris Van Rijn (Zorg) verdwijnen de winsten van de zorginstellingen als sneeuw voor de zon. In 2013 was er sprake van een winstval voor de verpleeghuizen, gehandicaptenzorgorganisaties en geestelijke gezondheidszorginstellingen van maar liefst 69 procent. Dat blijkt uit onderzoek van NRC Handelsblad.

Ook de omzetten daalden in 2013. Terwijl de veertig grootste instellingen tot voor een paar jaar geleden nog jaarlijks groeiden met 10 procent, kromp de omzet in 2013 licht. De omslag was voor het eerst zichtbaar in 2013. Veel instellingen saneren inmiddels en ontslaan medewerkers.

De ingrijpende wijzigingen die de staatssecretaris Van Rijn voorbereidt vormen niet de enige oorzaak van de terugval. Sinds de zorgverzekeraars voor de geestelijke gezondheidszorg zelf rechtstreeks zakendoen met de zorginstellingen (GGZ’s) wordt hier ook meer op de centen gelet. Daardoor krijgen de instellingen lagere vergoedingen.  GGZ Nederland: ‘Inkoop gebeurt nu veel scherper’. Ook wachten gemeentes nog af met hun inkopen. Zij zijn vanaf 2015 weliswaar verantwoordelijk voor de langdurige zorg, maar zien nog teveel politieke onduidelijkheid om definitieve contracten met de GGZ’s te sluiten.

Ondertussen vaart de consultancybranche wel bij de ontwikkelingen. Door de majeure hervormingen worden zij door directies ingeschakeld voor advies en begeleiding. Zo spendeerde de Limburgse zorginstelling Dichterbij (voor verstandelijk gehandicapten) bijna een miljoen aan advies van KPMG, bovenop de twee ton voor controlewerkzaamheden.

Positieve uitzondering is het Rotterdamse Pameijer. Deze gehandicapteninstelling verkocht al vroeg veel vastgoed en huurt nu bewust om flexibel te zijn. De Rotterdammers voorzagen al in 2009 de stelselwijzigingen en pasten daarop hun huishoudboekje aan.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.