VGZ deelt lijstje bestpresterende ziekenhuizen nog niet met patiënten

Wanneer u een nieuwe heup nodig heeft als gevolg van artrose, is de keuze voor een ziekenhuis van belang. Uit onderzoek van zorgverzekeraar VGZ blijkt namelijk dat u in het ene ziekenhuis acht keer zoveel risico loopt op complicaties en een hersteloperatie dan in het ander. Wondinfecties komen zelfs tien keer zoveel voor in het slechtst presterende ziekenhuis. De verzekeraar weet precies in welk ziekenhuis u het beste geholpen wordt, maar houdt deze kennis desondanks nog onder de pet. VGZ zegt de ziekenhuizen ‘niet meteen aan de schandpaal te willen nagelen’. De ziekenhuizen hebben twijfels over de cijfers.

Een heupoperatie als gevolg van artrose vond in 2013 circa 26.000 keer plaats. Het is daarmee een van de meest voorkomende operaties. VGZ onderzocht de kwaliteit van deze operaties en keek daarbij naar ervaringen van patiënten, hersteloperaties, medicijngebruik en wondinfecties.

VGZ-directeur kwaliteit en innovatie Van Damme wil de gegevens van het onderzoek nu nog niet openbaar maken. ‘We gaan eerst in gesprek. We eisen goede uitleg waarom er zoveel complicaties zijn en vervolgens eisen we beterschap’, zegt hij tegen het Algemeen Dagblad. Wel verwacht hij de prestaties voor 1 november online te zetten. Met ook de prestaties voor de knie- en staaroperaties.

De ziekenhuizen hebben twijfels bij het VGZ-cijfermateriaal. Een zelfstandige kliniek die bijvoorbeeld weigert heupen te vervangen van diabetes-patiënten, komt weliswaar positiever uit dit onderzoek, maar is niet per se beter dan het ziekenhuis dat die operaties wel uitvoert, vindt een woordvoerder van de Nederlandse Orthopaedie Vereniging.

Patiëntenvereniging NPCF wil dat verzekeraars hun informatie openbaar maken, maar dan wel met eenduidige criteria. ‘Alle verzekeraars bepalen zelf hun kwaliteitscriteria zodat het risico bestaat dat CZ het ene ziekenhuis een onvoldoende geeft, en Menzis datzelfde ziekenhuis een pluim’, aldus adjunct-directeur Baardman. ‘We moeten dit gezamenlijk doen, patiënten, verzekeraars, ziekenhuizen en artsen en ons baseren op dezelfde informatie. Alleen dan kunnen patiënten vergelijken’.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.