Nederland kan ‘401-jarige vriendschap’ met Rusland beter opzeggen

Met sommige vrienden heb je geen vijanden nodig. Dat gaat zeker op voor de ‘vriendschap’ tussen Nederland met het Rusland van Poetin. Na het vorig jaar al rampzalig verlopen ‘vriendschapsjaar’ waarin we zonodig 400 jaar betrekkingen moesten vieren, blijkt Rusland bij de werkzaamheden rond de rampvlucht MH17 geen poot voor Nederland uit te steken.

Terwijl de lichamen dagenlang in de wei lagen, tuig bezittingen van de slachtoffers stal en met bewijsmateriaal sleepte,  gaf de oppermachtige Poetin niet thuis. Hij lapte de ‘401-jarige vriendschap’ aan zijn laars. Hoogste tijd om deze ‘vriendschap’ op te zeggen en een andere toon aan te slaan.

In 2013 vierden we nog een ‘vriendschapsjaar’ dat met name werd ingegeven door wederzijdse handelsbelangen. Het verliep desastreus. Nederland werd een aantal keren vernederd maar onze polderpolitici bleven maar de dialoog zoeken met Poetin en zijn regime.

Premier Rutte en sommige ministers bagatelliseerden de wandaden van Rusland. Alles om Poetin maar niet te ontstemmen. Minister Schippers reageerde bijvoorbeeld op de arrestatie van de band Pussy Riot met de lolbroekige opmerking dat de dames ‘wellicht publiciteit zochten voor hun nieuwe plaat’. Wat een opzichtige poging in het gevlei te komen bij het Kremlin, wat een zelfvernedering! De gezellige ontmoeting in het Holland Heineken House tussen Poetin en het Koninklijk paar tijdens de Olympische Spelen in Sotchi afgelopen februari, was een dieptepunt en is achteraf extra pijnlijk.

Columnist van NRC Handelsblad Bas Heijne sprak dinsdag van ‘kruiperig relativisme’ van onze politici jegens Rusland. Hij vond het ‘hoog tijd dat we dat knuffelgedrag stoppen’. Hij schreef: ‘Nu bijna 200 landgenoten zijn vermoord in een conflict dat cynisch wordt opgestookt door een land waarmee  we 400 jaar bevriend zijn, is dit soort kruiperig relativisme, dat de dominante factor is geworden in onze relatie met Rusland, ons tot geen enkel nut’.

Eens! Streep erdoor.

1 Reactie op Nederland kan ‘401-jarige vriendschap’ met Rusland beter opzeggen

  1. Roel du Pree // 23 juni 2015 om 17:11 // Beantwoorden

    Een artikel wat duidelijk geschreven is door iemand die totaal verblind is door de propaganda van de media en niet ziet dat het gevaar van een hele andere kant komt. Natuurlijk kunnen de machtsgeile apologeten van de VS, VN, en EU Poetins bloed wel drinken omdat hij niet meewerkt aan hun snode plannen, maar wij als volk kunnen hem nog wel eens veel harder nodig gaan hebben dan we denken.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.