‘Graag’ een nationale rouwceremonie

Nederland is er kapot van. Velen noemen het afschuwelijke vliegtuigongeluk van afgelopen donderdag al geen ongeluk meer, maar een terreurdaad, een barbaarse moordpartij op onschuldige burgers, waaronder 80 kinderen. 193 Nederlanders kwamen om. Het is niet te bevatten. In het hele land rouwen families, buurten, scholen, kerkgemeenschappen, voetbal- en hockeyclubs en bedrijven. En ook zij die niet direct getroffen zijn rouwen. Op de social media vervangen gebruikers hun foto door een zwart vlak. Het is een nationale ramp zoals die, gelukkig, maar zeer zelden voorkomt. Nederland heeft behoefte aan een officieel nationaal rouwmoment, mét het kabinet en de Koning en Koningin.

Het kabinet is druk met de internationale diplomatie rond het onafhankelijke onderzoek. Premier Rutte eiste dat ‘de onderste steen boven komt’. Terecht! Maar er is ook een andere kant aan de ramp: de emotionele kant. Nu de omvang van de ramp steeds duidelijker wordt, zijn vele Nederlanders oprecht geschokt.

Bij eerdere grote rampen hielpen nationale rouwmomenten om de schok te verwerken. Al was het maar bij de televisiebeelden. Het maakte grote indruk toen in 1992 en 2000 de toenmalige Koningin Beatrix een troostend bezoek bracht aan de slachtoffers van de Bijlmerrramp en de vuurwerkramp in Enschede. Dat kunnen velen zich nog herinneren. Bovendien is het een erkenning van het immense leed dat de nabestaanden en anderen doormaken.

Een nationale rouwceremonie op korte termijn voor deze grote ramp zou daarom zeer gewenst zijn.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.