Vlaggen in Nederland halfstok

Ook PvdA-senator Witteveen aan boord

Alle hoofdgebouwen van de Rijksoverheid hangen vandaag de vlag halfstok. Dat heeft het kabinet verzocht in verband met de gruwelijke vliegtuigcrash boven de Oekraïne waarbij 189 Nederlanders omkwamen. Ook de gemeenten, provincies en de Nederlandse diplomatieke vertegenwoordigingen zijn verzocht hun vlag half stok te hangen. Burgers zijn vrij dit voorbeeld te volgen. Van een officiële rouwperiode is geen sprake.

De Haagse politiek is direct getroffen. Vrijdagochtend werd bekend dat ook PvdA-Eerste Kamerlid Willem Witteveen in het ramptoestel zat. De zoon van oud-minister van Financiën Witteveen is met zijn vrouw en dochter omgekomen. Hij laat een zoon na.

Premier Rutte onderbrak zijn vakantie en keerde donderdagmiddag direct terug naar Nederland. Verschillende wereldleiders zoals president Obama, de Britse premier Cameron, bondskanselier Merkel en de Belgische premier Di Rupo hebben Rutte hun condoleances overgebracht. Ook de Russische president Poetin heeft met Rutte gebeld. Koning Willem Alexander liet gisteravond weten dat hij en Koningin Maxima ‘diep getroffen zijn’.

Den Haag is geschokt. Alle fractieleiders hebben inmiddels hun medeleven met de nabestaanden overgebracht. Zo liet PvdA-leider Samsom weten dat zijn partij ‘diep geschokt’ is. SP-voorman Roemer noemde het nieuws ‘om stil van te worden’. PVV-leider Wilders vindt het ‘vreselijk’ en CDA-leider Buma twitterde dat na het ‘vreselijke bericht’ ‘snel onderzoek naar de toedracht nodig is’.

Oud-PVV’er Bontes wil dat de Kamer terugkeert van reces om over de ‘terreurdaad’ te debatteren. Maar dat gaat er waarschijnlijk niet van komen.

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.