Kamps MKB-kredietregelingen niet voor kleine ondernemers

Het door VVD-minister Henk Kamp van Economische Zaken gepresenteerde Aanvullend Actieplan MKB-Financieringen begin juli helpt ondernemers aan kredieten en subsidies. Behalve dan de kleine zelfstandige. Kamp beloofde het midden- en kleinbedrijf dat met financieringsproblemen kampt te gaan helpen. De verschillende kredietregelingen zijn echter alleen bedoeld voor grotere MKB-bedrijven. De kleine ondernemer kan nergens terecht, tenzij hij een forse rente betaalt. En dat terwijl volgens een rapport van het Centraal Planbureau vooral de kleine zelfstandigen hard zijn geraakt door de crisis.

Het Centraal Planbureau schreef eerder in opdracht van de minister een rapport over de financiële gezondheid van het MKB. Daaruit bleek dat grotere MKB-bedrijven het overwegend goed doen, ondanks de crisis. De grotere ondernemers hebben nauwelijks problematische financieringsproblemen.

Regelingen zijn er genoeg. Er is de veelbelovende Borgstelling MKB-kredieten, de BMKB-regeling. Ondernemers kunnen zo via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland een krediet regelen die ze anders van de bank nooit hadden gekregen. Navraag leert echter dat deze regeling is voor bancaire kredieten vanaf €150.000. Een te hoog bedrag voor de meeste kleine ondernemers die alleen een lening zoeken voor een busje of een nieuwe inventaris. De regeling is duidelijk bedoeld voor de grotere MKB-ondernemingen. Ook leningen via het Innovatiefonds MKB en het Dutch Venture Initiative blijken bedoeld voor de grotere jongens en meisjes.

Gelukkig voor de kleine bouwbedrijfjes, winkeliers en andere kleine zelfstandigen zijn er nog de microkredieten. Het ministerie van Economische Zaken verstrekt die ook, via de stichting Qredits, een initiatief van de overheid dat loopt via de banken. Het ministerie geeft overheidsgaranties op deze kleinere leningen die daardoor voor de banken zowat risicoloos kunnen worden verstrekt. Maar ondanks die garanties vraagt Qredits nog de forse rente van 9,75 procent per jaar. Geen koopje.

Minister Kamp heeft een heel bureaucratisch subsidiebouwwerk in het leven geroepen voor bedrijven die dit niet nodig hebben. De allerkleinste ondernemers laat hij in de kou staan. Wellicht omdat de banken er nauwelijks aan verdienen?

(Bron: Vrij Nederland)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.