Woningcorporaties hard nodig bij ontschulden van Nederland

Nederland is op weg naar een nieuwe huizenbubbel. De huizenprijzen zitten alweer in de lift. Iedereen jubelt, maar de toename van het aantal verkochte huizen betekent ook een toename van de hypotheekschulden. Het Internationaal Monetaire Fonds waarschuwde onlangs voor de zoveelste keer dat de buitenproportionele schuldenberg de Nederlandse economie aan de rand van de afgrond kan brengen. Politici, VVD-minister Blok van Wonen voorop, pakken momenteel de sociale woningbouwverenigingen keihard aan, maar die zouden weleens van groot nut kunnen zijn bij het voorkomen van een nieuwe crisis. Dat schrijven drie wetenschappers in NRC Handelsblad.

Volgens de socioloog en twee sociaal geografen zal het probleem pas afnemen wanneer de financieringscriteria voor banken scherper worden en er daarnaast alternatieven worden aangeboden in de vorm van goed betaalbare huurwoningen. Entree de woningbouwcorporaties. Starters kunnen dan eerst een aantal jaren huren en sparen zodat ze later een woning met hypotheek kunnen kopen. Alleen zo neemt de schuldenberg af.

De huidige problemen op de huizenmarkt zijn door de overheid veroorzaakt. Meer dan dertig jaar geleden wilde de politiek dat ook Jan Modaal een woning kon kopen. Banken kregen meer vrijheid om geld uit te lenen, om grotere risico’s te nemen. De deregulering en de hypotheekrenteaftrek zorgden ervoor dat Nederlandse huishoudens zo’n twintig jaar geleden circa 125 procent van de waarde van het huis konden lenen. En de huizenprijzen gingen ondertussen sky high. Het verdere verloop van de geschiedenis is bekend.

Nu we gehavend de crisis uit strompelen, gaat het kabinet weer op de oude voet verder. In 2013 kondigde het een uitgebreid stimuleringspakket voor de woningmarkt aan. Zo zijn er fiscale maatregelen om mensen met twee hypotheken te ontzien. Op het eerste gezicht is dat een sympathieke maatregel, vele huizen staan immers onder water en zijn onverkoopbaar. Maar hiermee matsen de ministers Blok en Dijsselbloem (Financiën) vooral de banken, terwijl ze het land met meer schulden opzadelen.

De schuldenberg is het ware probleem van de Nederlandse woningmarkt, aldus de wetenschappers. Een probleem dat groeit met elk stimuleringspakket.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.