Juncker wil aparte commissaris tegen onnodige Europese en nationale regels

De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, wil een aparte commissaris tegen onnodige Europese en nationale regels aanstellen. Juncker wil deze commissaris zelfs vice-voorzitter maken. Dit is een van de tien punten die hij dinsdag presenteerde bij zijn definitieve aanstelling in het Europese Parlement. Naast een speciale commissaris tegen overbodige regels, komt er nóg een nieuwe commissarisportefeuille. Juncker wil namelijk ook een aparte commissaris ter handhaving van de rechtstaat in EU-landen. Beide Commissarissen krijgen het waarschijnlijk druk.

Andere actiepunten die Juncker, die dinsdag met een meerderheid van 442 stemmen (250 tegen, 47 onthoudingen) in het Europese Parlement werd gekozen, noemde waren onder meer een investering van 300 miljard in de Europese economieën en het afschaffen van de nationale regels voor de telecommarkt, auteurs- en gegevensbescherming. De Commissie gaat zich onder de Luxemburger bovendien inzetten voor een groei van duurzame energie en de maakindustrie zoals de auto-, luchtvaart-, farmaceutische en chemische industrie. Hij kondigde verder aan dat de EU de komende vijf jaar niet uitbreidt.

Woensdagavond puzzelen de Europese regeringsleiders met Juncker de samenstelling van de nieuwe Commissie bij elkaar. Tijdens het diner zal er flink worden gesteggeld, hopelijk niet met volle mond. De leiders zijn het namelijk nauwelijks eens over geschikte kandidaten voor de belangrijkste functies.

In elk geval moet er uiterlijk bij het toetje een Hoge Vertegenwoordiger voor het Europese buitenlands beleid gekozen worden. Verder hopen de aanwezigen ook een naam voor het EU-presidentschap te kiezen en een voorzitter van de eurogroep. Op die laatste zetel zit nu ‘onze’ minister Dijsselbloem.

De nieuwe Commissie Juncker moet op 1 november aantreden.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.