Werkgevers niet onder de indruk van dreigementen Klijnsma

Grote bedrijven zijn niet onder de indruk van de boetes die PvdA-staatssecretaris van Sociale Zaken Klijnsma oplegt wanneer ze onvoldoende gehandicapten aannemen. Dat blijkt uit onderzoek van uitkeringsinstantie UWV. Slechts vier procent van de onderzochte bedrijven trok zich iets aan van de dreigementen van het kabinet. De helft van de grotere bedrijven biedt overigens al voldoende werk aan ‘werknemers met een vlekje’. Het percentage welwillende bedrijven stijgt met de maatregelen van Klijnsma van 50 naar 54 procent. De aanpak zal dan ook niet leiden tot veel meer banen voor arbeidsgehandicapten, voorspelt het UWV.

De Quotumwet gaat per 2015 in en is volgens de staatssecretaris een ‘stok achter de deur’. De wet schrijft voor dat bij bedrijven met meer dan 25 werknemers ten minste vijf procent van de banen naar een arbeidsgehandicapte moet gaan. Voor elke baan te weinig, heft Klijnsma een jaarlijkse boete van vijfduizend euro.

Volgens het UWV leidt dit niet tot meer inzet van werkgevers voor mensen ‘met een afstand tot de arbeidsmarkt’. Met name horecabedrijven zouden geen zin hebben in gehandicapte werknemers. Voorzitter van de Werkgeversclub VNO-NCW Hans de Boer noemde de quotumregeling eerder chantage. Hij verwacht, net als het UWV, dat de arbeidsplaatsen er pas komen zodra de economie weer groeit.

In 2011 werkten zo’n 505.000 mensen met een beperking in loondienst, wel of niet aangevuld met een uitkering. 1,2 Miljoen gehandicapten zaten zonder werk thuis.

Gelukkig is er een klein beetje verbetering op komst. Een klein beetje, en het vraagt enig geduld, maar het kabinet heeft met werkgevers afgesproken honderdduizend extra banen te creëren, in 2026.

(Bron: Het Parool)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.