Ministerie Infrastructuur werkt aan Blije Doos voor automobilisten

Wie kent ‘m niet, de Blije Doos. De gratis doos vol hebbedingetjes voor jonge moeders is een begrip en populair. Het laat nieuwe ouders kennismaken met babyproducten die ze mogelijk nodig hebben voor hun baby. Een geniale vondst, aldus de beleidsmakers op het ministerie van Infrastructuur. En dus komen zij ook met een soort Blije Doos, niet voor jonge moeders maar voor automobilisten. Het ministeriële Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid schrijft in een notitie dat de doos automobilisten kan verleiden hun reisgedrag te veranderen.

Mensen houden nu eenmaal niet van verandering, aldus het instituut. Daarom nemen verstokte autorijders niet snel de trein. Maar wanneer mensen een belangrijke levensgebeurtenis meemaken, staan ze meer open voor veranderingen, stellen de beleidsmakers. Zo neemt een jong gezin vaker de fiets en doet het ook sneller de auto de deur uit, weten de onderzoekers. In zo’n situatie is een Blije Doos met een goedkope buskaart of informatie over goede treinverbindingen misschien net het laatste zetje om de jonge ouders het openbaar vervoer in te krijgen.

Maar hoe weet de overheid straks wanneer weggebruikers een grote levensgebeurtenis meemaken? Een verhuizing en geboorte zijn gemakkelijk te achterhalen. Die staan namelijk in de gemeentelijke administratie. Volgens het instituut is het met veel creativiteit mogelijk om de privacyregels te omzeilen en werkgevers, kinderopvanginstellingen en woningcorporaties te vragen gegevens door te spelen.

Welke levensgebeurtenissen worden gebruikt door het ministerie om reizigers te beïnvloeden met een Blije Doos is nog niet duidelijk. Trouwen, geboorte, ontslag, verhuizing, overlijden maken alle een goede kans.

De vraag is wel of automobilisten het waarderen wanneer de overheid informeert bij hun werkgever, verhuurder en kindercreche om de aankomende levensgebeurtenissen in kaart te krijgen. En waar ligt de grens? Benadert het ministerie straks ook de makelaar, huisarts en bank? Wordt er aangebeld bij de buren door Blije Doos-rechercheurs?

Laat die doos maar zitten.

(Bron: verschillende regionale dagbladen. Onder meer Tubantia, Eindhovens Dagblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.