Verzekeraar NN Group betaalt 240 miljoen aan bonussen 100 managers

Verzekeraar NN Group, voorheen Nationale Nederlanden, heeft maar liefst 240 miljoen euro gereserveerd voor bonussen aan zijn honderd hoogste managers. Dat is 2,4 miljoen de man/vrouw. ING, de bank waarvan NN tot begin juli deel van uitmaakte ontving in 2008 nog staatssteun. In ruil voor de miljarden belastinggeld eiste de Europese Commissie dat ING afstand deed van Nationale Nederlanden. Zo geschiedde.

Terwijl het voormalige moederconcern ING geen bonussen uitkeert zolang de bank in het krijt staat bij de overheid, strooit brutaaltje NN Group intern met honderden miljoenen. NRC Handelsblad berichtte er dit weekend over. De oproep van minister Dijsselbloem aan banken om hun bonussen te matigen, is blijkbaar niet bij de verzekeraar aangekomen.

Het aandeel werd onlangs op de beurs gepresenteerd als een ‘volksaandeel’ van een ‘oer-Hollandse verzekeraar zonder fratsen’. Ahum. De beursgang was een bescheiden feestje. De topmannen trapten op een wit-oranje fiets jolig naar de Amsterdamse beurs, uiteraard alleen voor de camera’s. De NN Group wil graag Hollandse nuchterheid uitstralen; doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg.

Gewoon? Nou nee. Topman Lard Friese verdient meer dan zijn voormalige baas bij de ING. Friese ontvangt namelijk 1,7 miljoen per jaar, terwijl de ceo van ING Ralph Hamers ‘maar’ 1,3 miljoen euro binnenharkt.

Het kabinet benoemde eerder een speciale commissie die zich moet buigen over de invulling van de maatschappelijke rol van verzekeraars. Deze commissie hoeft zich echter, in tegenstelling tot eenzelfde commissie voor banken, niet te buigen over het beloningsbeleid. Bovendien is de NN Group sinds de beursgang een zelfstandige private onderneming waarop de overheid nauwelijks invloed kan uitoefenen. De consument des te meer.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.