Meer agressie in de zorg door nieuw beleid

In de Nederlandse zorginstellingen neemt de agressie fors toe. In 2012 was er in 40 procent van de instellingen sprake van, in februari 2014 was dat percentage gestegen naar 60 procent. Volgens de Inspectie SZW (de vroegere Arbeidsinspectie) ligt de oorzaak bij de veranderingen de zorg.

Denk daarbij aan de beperkte toelating tot de verzorgingshuizen. Alleen mensen met hele zware aandoeningen kunnen daar nog terecht. Dat concludeert de inspectie op basis van een onderzoek onder ruim 300 zorginstellingen. Ook is volgens de inspectie de toename van meer tijdelijk en minder gekwalificeerd personeel een oorzaak.

Een andere waarschijnlijke verklaring voor de agressie wordt niet genoemd door de inspectie: de bezuiniging door instellingen op voedsel. In april dit jaar bracht cateringbedrijf Deli XL de resultaten van een onderzoek naar buiten waaruit bleek dat zorginstellingen beknibbelen op maaltijden. Gemiddeld geven de instellingen nog maar 2,9 procent van hun totale budget uit aan voeding voor de patiënten of bewoners. In 2009 was dat 3,5 procent. Ziekenhuizen geven maar 1 procent aan eten uit.

Wie elke dag een plakje Smac met een doperwtje en waterige aardappelpuree geserveerd krijgt, wordt een keertje agressief. Heel begrijpelijk.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.