Bizarre stemming zorgvoorstel: GroenLinks-senator (tegen) stemde niet, op verzoek SGP (voor)

Dinsdag keurde de Eerste Kamer het wetsvoorstel van PvdA-staatssecretaris Van Rijn met een meerderheid van één zetel goed. Het omstreden voorstel voorziet in een overheveling van langdurige zorgtaken van het Rijk naar gemeenten. De stemming verliep echter bizar. Een senator van GroenLinks, Tof Thissen (tegen het voorstel) onthield zich van stemming omdat een voorstander, SGP-senator Gerrit Hordijk, ziek thuis zat. Hordijk had aan Thissen verzocht niet mee te stemmen, en die ging akkoord. Dit parlementaire gebruik wordt pairen genoemd. Om het lot van een voorstel niet van een toevallige zieke te laten afhangen, ziet een opponent ook van stemming af. Had Thissen meegestemd, dan was het plan van Van Rijn gesneuveld.

In eerste instantie zou er op verzoek van de PVV-fractie (tegen) hoofdelijk gestemd worden. De PVV’ers verwachtten een meerderheid bij een hoofdelijke stemming nu de SGP-senator Hordijk (voor) ziek was. GroenLinks-senator Thissen (tegen) liet daarop weten niet te zullen meestemmen op verzoek van de SGP’er die Thissen had gebeld. Door de onthouding van Thissen leverde een hoofdelijke stemming alsnog een meerderheid op voor de voorstanders.

Een stemming per fractie was ineens voordeliger voor de tegenstanders omdat de SGP-fractie (bestaande uit één -zieke- senator) niet zou meestemmen waardoor de tegenstemmers weer in de meerderheid waren. Maar dat ging niet door. Op voorstel van D66-senator Roger van Boxtel (voor) kwam er alsnog een hoofdelijke stemming. Tegenstander Thissen deed dus even niet mee. Uitslag 37 voor, 36 tegen: aangenomen.

Heel netjes van senator Thissen. Die wordt door zijn collega’s vast heel hoog aangeslagen. Vooral door de voorstanders van de wet van Van Rijn. Chapeau, klonk het daar. De collegiale GroenLinkser is de beroerdste niet.

Maar eh….GroenLinks was toch tegen? Politiek is toch de kunst van het hoogst haalbare bereiken? De prioriteiten van die brave Thissen lagen dinsdag blijkbaar even ergens anders.

(Bron: Trouw)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.