‘Kabinet verjaagt bankiers en sloopt onze economie’

De Nederlandse politiek jaagt de financiële sector weg, terwijl die juist nú, nu we opkrabbelen uit de crisis, zo hard nodig is. Door het beleid van PvdA-minister Dijsselbloem en de ‘perverse parlementaire prikkels‘ die Tweede Kamerleden aanzet tot populisme, leveren we ons volledig uit aan buitenlandse investeringsbanken. De Nederlandse financiële sector slinkt tot Madurodam-niveau, onbeduidend als de financiële sector van België. Zo wil ING mogelijk delen verplaatsen naar het buitenland, evenals Robeco en handelshuis Optiver.  ‘Onze trotse eerste effectenbeurs van de wereld is nu kleiner dan die van Polen. Alles ist vorbei.’ Dat schrijft headhunter voor de financiële wereld Chris de Groot dinsdag in de Volkskrant.

De Groot schetst een financiële sector die ooit groot, machtig en trots was maar inmiddels is teruggebracht tot provinciale proporties. Met name Londen zou steeds meer profiteren van het wegjagen van de bankensector.

‘De Nederlandse zakenbanken zijn dood. De aandelen, valuta en obligatiehandel, het beheer van onze pensioengelden: weg. ING was ooit het dertiende grootste concern wereldwijd. ABN Amro had alleen al in Amerika voor meer dan 20 miljard belangen: alles verdwenen. De uitverkoop van onze bankensector gaat hand in hand met die van ons bedrijfsleven. De afgelopen 25 jaar werden 150 grote bedrijven van de Nederlandse beurs opgekocht. Alles ist vorbei‘, treurt De Groot.

Nederland wordt een economisch wingewest voor buitenlandse partijen, terwijl het in ons grootste belang is een sterke financiële sector in eigen land te behouden. De belangen zijn immers groot. De Groot: ‘Welk land levert zich volledig uit aan buitenlandse investment banks? Welk land is zo naïef om zo’n groot deel van zijn economie te slopen? Welk land heeft een pensioenpot van 1,3 triljard euro en laat zich de kaas van het brood eten?’

We hebben straks een dorps financieel sectortje. Gezellig. Gelukkig staan er dan ook over de grenzen buitenlandse bankiers klaar om onze financiële belangen te managen. Dat tuig willen we uiteraard niet binnen onze grenzen! Het kabinet, geleid door een VVD-premier kijkt ernaar uit.

(Bron: de Volkskrant)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.