Huurkosten stijgen de komende jaren explosief

VVD-Minister Blok van Wonen bereidt volgens de huurdersorganisatie Woonbond een aantal maatregelen voor die huurders de komende jaren geld gaan kosten. Zo wil hij de maximaal toegestane huur voor een woning verhogen. Hij werkt daarvoor aan een nieuw puntenstelsel waardoor verhuurders de huurprijs kunnen verhogen. Ligt de huur straks echter ver onder die maximale huurprijs, dan mogen de huren van de minister ook harder stijgen. En zo komen alle huurders aan de beurt.

De afgelopen twee jaar zijn de woningen in de sociale woningbouw met maar liefst 10 procent gestegen. De woonbond vindt dat ‘ongehoord’. ‘Dit kabinet presenteert keihard de rekening aan de huurders. Maar daar blijft het niet bij. Er worden maatregelen voorbereid die rampzalig zijn voor de huurders’, aldus voorzitter van de bond Ronald Paping.

Het Centraal Bureau van de Statistiek verwacht dat de huren de komende jaren gemiddeld met 2,7 procent boven inflatie zullen stijgen. Die van zittende huurders kunnen zelfs nóg harder stijgen. Naar verwachting worden bovendien de huurtoeslagen verder gekort.

Doordat de huurders met de laagste inkomens straks ook meer huur gaan betalen, stijgen de huurtoeslagen met vijftien miljoen in 2015. Dat is natuurlijk niet de bedoeling van Blok. De oplossing is simpel en effectief: het kabinet verlaagt gewoon de huurtoeslag. Dat kan de huurder met de krappe beurs straks tot dertig euro per maand kosten.

De politiek rond de woningmarkt is een wonderlijke. Politici kunnen het in dit dossier maar niet laten problemen te creëren in plaats van op te lossen. Het sociale woningbouwstelsel werkt, los van de schandalen, op zich zelf namelijk prima. Dat blijkt wel, want in een sociale huurwoning wonen velen tevreden en lang. Te lang volgens de ideologisch gedreven politici zoals Blok. Door van deze sector een probleemgeval te maken, creëert de politiek draagvlak voor ingrijpen. Of liever ideologisch drammen.

Blok wil de corporaties aanpakken en beperken in hun opdracht. De reden is enkel ideologisch, want zowel de verhuurders als huurders waren altijd tevreden. Blok wil echter marktwerking en stort daarvoor gerust de halve bevolking in de financiële stress. Hoezo verantwoordelijk besturen. Er is maar één ding nodig: laat de corporaties woningen bouwen. Goed voor de bouwsector en dan hoeven die huren ook niet zo ontzettend hard te stijgen. Niets ideologisch aan.

(De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.