Asschers banenplan blijkt wassen neus

De Kamer twijfelt over de effectiviteit van het banenplan van PvdA-minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Zelfs zijn eigen PvdA en coalitiegenoot VVD zijn Asschers vage ambities beu. ‘Ik ben bang dat de sectorplannen van minister Asscher straks niets hebben opgeleverd, behalve mooie krantenkoppen voor de minister’, zegt CDA-Kamerlid Pieter Heerma vandaag in het AD. Een meerderheid in de Kamer wil harde doelen en resultaten voor de 600 miljoen die het banenplan, het paradepaardje van de minister, kost.

Minister Asscher beloofde in 2013 ‘écht werk’ te creëren met zijn plan, maar inmiddels lijkt de bewindsman zijn ambities naar beneden te hebben bijgesteld. Volgens hem ‘raken’ de plannen 185.000 mensen. Geen woord meer over échte banen. Raken, wat is dat precies? Dat wil de Tweede Kamer graag weten.

Het banenplan blijkt vooral te gaan over scholing en preventieve maatregelen. Zo krijgen mbo-studenten kinderopvang voorlichting, werknemers hulp bij omscholing en bouwvakkers een ‘gezondheidscheck’ om ziekteverzuim te voorkomen. Toch minder ambitieus dan de creatie van banen, zoals de minister vorig jaar voorstelde.

Bovendien lijkt het kabinet wel schizofreen. Het banenplan van Asscher richt zich op sectoren als de zorg en kinderopvang. Hoogleraar arbeidsmarkteconomie aan de Amsterdamse Vrije Universiteit Bas van der Klaauw noemt het in het AD ‘bizar dat het ene ministerie daarop bezuinigt en het andere er geld instopt om banen te behouden’.

(Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.