Samsom wil nog lang door: ‘verkiezingen 2017 zijn tussenstation’

Alles aan de kant voor het grote project

PvdA-leider Diederik Samsom geeft niet op. Zijn partij heeft weliswaar een aantal rake electorale klappen gehad, maar de PvdA’er werkt stug door aan zijn grote project. Daarvoor moet alles wijken, zelfs zijn partij. Dat verklaarde hij tenminste in juni in een enigszins merkwaardig interview aan Vrij Nederland.

Op de vraag of het kabinet de eindstreep haalt, antwoordt Samsom: ‘Ja, de verkiezingen van 2017 zijn nog maar een tussenstation. Het project om Nederland verder te helpen mag niet tot stilstand komen’. Even later: ‘Nederland zit niet te wachten op een kabinet dat na anderhalf jaar wéér in het zand bijt. Dat laat ik niet gebeuren. Omdat het grote project moet doorgaan’.

Over het grote project: ‘We zijn nog lang niet klaar. Sterker nog: we zijn nog maar net begonnen. Maar ik zal geen dag meer rusten voordat het ook echt is uitgevoerd. Ik ga niet alleen een nieuwe duurzame energievoorziening voor elkaar boksen, maar er ook voor zorgen dat mensen een plek hebben’. Het ‘politieke gedoe’ vindt Samsom maar bijzaak.

Hoe dat grote project er precies uitziet, wat hij precies wil, wordt nergens goed duidelijk. Samsom benoemt wel een stel opdrachten voor zichzelf en het kabinet. ‘Zolang we onze investeringsagenda nog niet op orde hebben, zolang we nog geen heldere koers hebben voor de maakindustrie, zolang we de duurzame energieagenda niet onstuitbaar hebben uitgerold, zolang we de zorg nog niet daadwerkelijk hebben laten landen in de wijken, zijn we nog niet klaar’.

Op de vraag of de inmiddels zwaargehavende PvdA er weer bovenop komt, en of die partij ook ondergeschikt is aan het grote project, klinkt het strijdlustig: ‘Ja, we zijn bezig met iets dat groter is dan wijzelf. En zeker dan ikzelf. Overigens ben ik ervan overtuigd dat de PvdA er weer bovenop komt.’

Oei, hoe moeten we dit nu weer lezen? Samsom klinkt een beetje raar. Of zijn we gewoon niet gewend aan een politicus met vergezichten, een stalen visie. Het is de combinatie van de verbetenheid en bijna wereldvreemde hoogmoed die een beetje zorgen baart. Hij is natuurlijk ook maar een mens en hij heeft veel voor zijn kiezen gehad het laatste anderhalf jaar, zowel op zijn werk als privé. Samsom kan maar beter even goed op vakantie gaan. Lekker wat zon pakken in Spanje of Turkije. Dat grote project loopt niet weg.

(Bron: Vrij Nederland)

1 Reactie op Samsom wil nog lang door: ‘verkiezingen 2017 zijn tussenstation’

  1. met een lul is het toch

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.