Nieuwe commissievoorzitter is een drankorgel

De Luxemburgse christendemocraat Jean-Claude Juncker en beoogd voorzitter van de Europese Commissie blijkt regelmatig half teut op zijn werk te verschijnen. In de Economische en Monetaire Commissie waar hij in zat, en als tijdelijk voorzitter van de eurogroep zat hij er vaak bij met een slok op. Dat schrijft europarlementariër Derk Jan Eppink in de Volkskrant. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem onthulde in januari al in het tv-programma Pauw & Witteman dat Juncker graag een glaasje lust. Een understatement, want ‘Juncker never walks alone door de gangen van de Europese instellingen’, aldus Eppink.

De publieke opmerking van Dijsselboem over het overvloedige drankgebruik van Juncker kan hem overigens nog duur komen te staan. Dat is tenminste de vrees van het kabinet. Nu de Luxemburger waarschijnlijk de opvolger van José Manuel Barroso wordt én Dijsselbloem een zware post in zijn commissie ambieert, moet de PvdA-bewindsman door het stof.

Dijsselbloem zei gisteren dat hij Juncker inmiddels heeft gebeld en hem zijn excuses heeft aangeboden. ‘Ik heb gezegd dat het me speet. Het was een ongelukkige uitspraak, te lichtzinnig gedaan’, zei een schuldbewuste Dijsselbloem gisteren tegen De Telegraaf.

Na weken aarzeling sprak premier Rutte gisteren openlijk steun uit voor Juncker. ‘Ik ben ervan overtuigd dat de heer Juncker de hele Nederlandse agenda tot de zijne zal maken. Hij is drie jaar mijn collega geweest (Juncker was lang premier van Luxemburg). Ik ben op hem gesteld’, zei een bijna kleffe Rutte woensdag in de Tweede Kamer.

Wellicht drinken Dijsselbloem en Juncker binnenkort respectievelijk een glaasje en een flesje op de goede afloop.

(Bronnen: de Volkskrant, De Telegraaf)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.