CBS verwerkt voortaan ook drugshandel en prostitutie in economische cijfers

De omvang van de Nederlandse economie is vandaag in een klap met 40 miljard gegroeid. Helaas is de oorzaak niet een economische superboost, maar een nieuwe rekenmethode van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) volgens nieuwe richtlijnen van de Verenigde Naties. Het pakt in elk geval gunstig uit voor Nederland, want voortaan tellen onder meer ook de inkomsten uit drugshandel en prostitutie mee.

Dat geeft een jaarlijkse plus van circa 2,2 miljard. De inkomsten van dealers en illegale pooiers horen voortaan bij het officiële nationale inkomen. Veel eurolanden hebben de nieuwe methode al ingevoerd. Behalve de Fransen, die hebben namelijk principiële bezwaren.

Het CBS herberekende alle kwartalen van 2001 tot nu toe. Daaruit blijkt dat de criminele handel flink bijdraagt. In 2010 zorgde de handel in cannabis bijvoorbeeld voor een extra nationaal inkomen van 1 miljard euro, de handel in heroïne en cocaïne droeg 317 miljoen euro bij, heling 279 miljoen, prostitutie 540 miljoen en illegaal kopiëren 73 miljoen. Het CBS maakte schattingen op basis van politiegegevens.

Verreweg het grootste deel van de extra 40 miljard komt overigens niet uit de onderwereld. De meeste bijstellingen hebben te maken met administratieve definities. Denk aan militaire uitgaven die voortaan als investering worden gerekend, net als uitgaven aan onderzoeken en nieuwe ontwikkelingen.

Het heeft iets tegenstrijdig. Goedlopende drugshandel en malafide prostitutie stuwen voortaan onze economie, en worden tegelijkertijd bestreden.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.