PvdA krijgt een invloedrijke EU-post

Nederland krijgt zo goed als zeker een zware EU-post. En die is dan voor de PvdA, die na 33 jaar weer eens aan de beurt is voor een plekje in de Brusselse banencarrousel. Premier Rutte laat de personele keuze voor de post over aan PvdA-leider Samsom. Welke post gaat het worden en wie gaat het doen? Samsom zit er naar verluid bovenop. Zo was hij afgelopen weekend bij een Europese minitop in Parijs over de verdeling van EU-banen.

Grote kanshebber is minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Maar wanneer de commissie een vrouw zoekt, zoals tien jaar geleden bij Neelie Kroes, zijn onderwijsminister Jet Bussemaker en minister van Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen in beeld. Opvallende outsider is oud-partijleider Wouter Bos. Hij is naar eigen zeggen niet in de race, maar Samsom probeert hem volgens NRC Handelsblad over te halen.

Na de lichte EU-commissarispost van Neelie Kroes krijgt Nederland waarschijnlijk weer een zware als de portefeuille Begrotingszaken, Interne Markt of Handel. Nederland heeft een vrij sterke onderhandelingspositie omdat het voorzitterschap van de eurogroep, nu nog in handen van Dijsselbloem, een fulltime baan wordt. In dat geval kiest Nederland niet voor deze functie met een lichte commissarispost, maar voor één zware post dichtbij bij de dagelijkse besluitvorming. Daarmee wordt ook de baan van Buitenlandcoördinator (mogelijk voor minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans) minder waarschijnlijk. Deze bewindspersoon is immers altijd op reis, en dus niet dichtbij de dagelijkse besluitvorming.

Dijsselbloem is weliswaar de belangrijkste kandidaat maar tegelijkertijd is hij lastig te missen in het kabinet. Door zijn constructieve opstelling binnen de coalitie en naar de drie gedoogpartners, heeft hij een verbindende positie verworven. De VVD ziet hem als de lijm binnen de fragiele coalitie. Zijn vertrek zou dus een risico kunnen vormen. Bovendien is een goede minister van Financiën van groot belang voor het land, zeker nu we uit een zware crisis opkrabbelen. Oud-premier Wim Kok adviseerde Samsom eerst drie keer na te denken voordat hij ‘zijn’ minister van Financiën laat gaan. Samsom lijkt daar van doordrongen, aldus NRC.

Volgens de krant gaat ‘verrassend genoeg’ ook nog de naam van Wouter Bos rond. Hij werd al gevraagd kort na de formatie van het kabinet in 2012. Na lang nadenken liet de oud-partijleider weten niet naar Brussel te willen. Nu hij sinds een jaar bestuursvoorzitter is bij het VUmc, lijkt de kans nog kleiner, maar Samsom blijkt nog regelmatig naar de beschikbaarheid van Bos te informeren. Wellicht laat die zich alsnog overhalen.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.