Top PvdA ijverde voor links Amsterdams college, zonder winnaar D66

Roemer wantrouwde de spelletjes

Sinds woensdag heeft Amsterdam een nieuw college van D66, VVD en SP. Een lokale aangelegenheid, zou je zeggen. Maar tijdens de formatie bemoeiden Haagse kopstukken zich er volop tegenaan.

Premier Rutte, D66-leider Pechtold en SP-voorman Roemer feliciteerden elkaar inmiddels met de afloop. Roemer en Pechtold gaan er zelfs een biertje op drinken, zei Pechtold afgelopen weekend. De PvdA is echter in shock. De partijtop leverde tevergeefs grote inspanningen om een akkoord tussen PvdA, GroenLinks, SP en de Partij voor de Dieren te bereiken. Zonder de grote winnaar D66. Roemer wantrouwde echter de spelletjes van zijn linkse collega’s.

Gedurende de maandenlange Amsterdamse formatie belden de Haagse kopstukken elkaar zowat plat over de hoofdstedelijke ontwikkelingen. Met name vice-premier Asscher heeft het onheil voor zijn partij proberen te keren en benutte zijn grote Amsterdamse netwerk. ‘Hij heeft er zich stevig tegenaan bemoeid’, aldus een anonieme D66’er in het AD.

Naast de vele telefoontjes van Asscher, heeft ook PvdA-leider Samsom zijn best gedaan om Roemer binnen het linkse kamp te houden. Er zijn ten minste twee gesprekken geweest tussen de SP’er en PvdA’er over de formatie. Ook GroenLinksleider Van Ojik sprak in op Roemer om te kiezen voor het linkse alternatief.

Met name voor PvdA-minister Asscher is het passeren van de PvdA in de hoofdstad een forse klap. De PvdA ziet met lede ogen aan hoe de erfenis van Asscher (tot 2012 was hij wethouder in Amsterdam) wordt verkwanseld. Het gaat volgens de Amsterdamse sociaaldemocraten om ‘een afrekening met Asscher’. (Bron: AD)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.