Anti-Eurofractie Wilders en Le Pen lijkt te mislukken

Nog zes dagen hebben Geert Wilders en Marine le Pen om hun Europese fractie rond te breien. Het lijkt ze niet te lukken.

De te vormen fractie van de PVV-leider en zijn Front National-collega telt tot nu toe, drie weken na de Europese verkiezingen, vijf partijen: PVV, Front National, Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ en het Italiaanse Lega Nord. Twee te weinig. Om als fractie door het Europarlement te worden erkend, zijn namelijk fracties uit ten minste zeven landen nodig.

Inmiddels is een blijkbaar wanhopige Le Pen zelfs in gesprek met het Poolse Congres van Nieuw Rechts (KNP). De leider Korwin-Mikke noemt vrouwen dommer dan mannen en homo’s vernietigers van het Westerse familiemodel. Maar ook met de Polen staat de teller nog op zes, een partij te weinig. Wanneer Wilders’ anti-Eurofractie mislukt, lopen Wilders en Le Pen drie miljoen aan EU-subsidies mis.

En dan is er ook nog concurrentie, want ook de Britse UKIP van Nigel Farrage is nog op zoek naar twee fracties. De Nederlandse SGP stapte vorige week over van Farrage naar de fractie van de Britse Tories. Ook de UKIP trekt aan de Polen en poogt zelfs individuele KNP-parlementariërs los te weken. De Poolse partij haalde vier zetels en voor Farrage is een genoeg.

De KNP is wellicht té heftig voor Wilders. Tot nu toe voerde alleen Le Pen gesprekken met de KNP-leider die fascisme beter noemt dan socialisme. Wilders heeft al genoeg te stellen met uitspraken van de oude Le Pen die zich regelmatig antisemiet en racist van het zuiverste water toont. Op nóg een halve gare op wiens bizarre uitspraken hij moet reageren in de media, zit de PVV-leider waarschijnlijk niet te wachten.

(Bron: NRC Handelsblad)

Reageer (max. 100 woorden). Stevige taal mag, maar racistische en bedreigende reacties worden verwijderd.

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.